Úvod Novinky Osobnosti

Nie je namyslený, iba zamyslený, vyjadril sa líder Elánu. Jožo Ráž oslavuje 70

Vyštudovaný psychológ Jozef Ráž patrí k najväčším hviezdam nášho hudobného šoubiznisu celé desaťročia.

Nie je namyslený, iba zamyslený, vyjadril sa líder Elánu. Jožo Ráž oslavuje 70

S autorskou dvojicou Borisom Filanom vytvoril tandem, o ktorom pre Literárny týždenník povedal: „Boli sme na tú lúskačku dvaja, ale tvorili sme ako jeden.“  Pre Literárny týždenník sa vyjadril aj, že „nie je namyslený, iba zamyslený.“

Tým mal Jožo Ráž na mysli, že sa dokázali navzájom tak motivovať, aby vytvorili osobnú autentickú výpoveď. Podarilo sa im to nadmieru úspešne. O Borisovi Filanovi sa viackrát vyjadril, že „je najmúdrejší človek, ktorého poznám“.

Spätne zasa Boris Filan viackrát povedal: „Pre Hammela som písal texty, aký som a pre Elán, aký by som chcel byť.“

Boris-Filan-Stanislav-Haber-RTVS

Jednu pieseň má Jožo Ráž z tvorby Elánu obľúbenú. Je to hit Dresy, kde k tejto rockovej hymne napísal text ďalší z dvorných textárov Elánu Pavol Jursa. Ako pre Slovenské pohľady Jožo Ráž vysvetlil:

„Mám takú vlastnosť, že proste neviem zaspievať niečo, čomu neverím. Ak to nie je to pravé, tak mi zasvieti červené svetlo. Proste viem, že to nemá cenu ani skúšať, lebo to nie je moja pesnička. Všetko, čo spievam, tomu verím.“

Naopak, hit Voda, čo ma drží nad vodou, Jožo Ráž veľmi rád nemá. Práve po nahrávaní tejto piesne v štúdiu pri jazde na motorke mu pred bratislavským prístavom nedal nemecký šofér vychádzajúci z parkoviska na hlavnú cestu prednosť. Havária z roku 1999 bola hrozivá a šance na prežitie mal spevák veľmi nízke.

Jaro-Linka-Jožo-Ráž-FB

Slovenským neurochirurgom a najmä profesorovi Jurajovi Šteňovi sa podaril s Božou pomocou zázrak. Jožo Ráž sa do roka postavil na pódium opäť pred divákov.

S boxerom Jarom Linkom trénujú

Žiaľ, fenomenálny básnik a textár Jozef Urban, ktorý text piesne zložil, také šťastie nemal. Zomrel v roku 1999 tiež pri autohavárii krátko po tom, ako pieseň Voda, čo ma drží nad vodou, napísal, vo veku len 34 rokov.

Pre publikum zrazu slová piesne „iba stále buď, nič viac nemusíš,“ dostali v prípade havárie Joža Ráža nový význam. V médiách vznikali spontánne fóra na jeho podporu, kým bol niekoľko mesiacov v kóme. Keď sa prebral, bolo to jedno z najočakávanejších mediálnych splnených prianí roka 1999.

Jozef-Ráž-novinári-STVR

Intenzívne, napriek veku a zraneniam z havárie s trvalými následkami, sa udržuje v kondícii aj vďaka bývalému boxerovi a kamarátovi Jarovi Linkovi.

Popularita speváka po tom, ako sa znova po roku postavil na koncertné pódiá, začala prudko stúpať a drží sa u Joža Ráža odvtedy na vrchole neuveriteľných 25 rokov.

V médiách vystupuje minimálne

Za ten čas sa pre médiá vyjadruje len minimálne. Rovnako minimálne od tragickej havárie vystupuje na verejnosti. Pritom žiadostí o vystúpení má viac ako dosť. Rozhodne, ak má chuť na hudobné vystúpenia, nešetrí sa a dokáže na pódiu podať výkon ako za mladi bez ohľadu na zdravotné obmedzenia.

Slovenský hudobník a spevák Jožo Ráž sa narodil 24. októbra 1954 v Bratislave. Všetci vedia, že ďalšia dôležitá etapa jeho života začala práve v roku 1999, kedy žije nový nadstavený čas. Ako povedal pre TV Markízu: „Som tu za odmenu.“

Jožo-Ráž-Ján-Baláž-Vašo-Patejdl-FB

Legenda menom Elán vznikla už v roku 1968. Ako štrnásťročný s vtedy tiež študentom Vašom Patejdlom chodili spolu do Ľudovej školy umenia na klavír. Vašo oslovil Joža, ten zohnal Ďura Farkaša, ktorý priviedol Zdena Baláža a ten neskôr svojho brata Jána. Vzniklo prvé zloženie kapely Elán.

Na ich hitoch vyrastali generácie

A 70-te roky boli v znamení zarábaní na vtedy drahú hudobnú aparatúru po rôznych hoteloch, kde hrávali v baroch, či aj v zahraničí v Bulharsku, alebo v zime v roku 1973 v bare v Tunise.

V roku 1977 vo Švédsku takto stretli svoj idol americkú skupinu Chicago. Na Bratislavskej lýre 1979 získali ocenenie za skladbu Bláznivé hry a o rok striebornú lýru za hit Kaskadér.

Po debutovom albume Ôsmy svetadiel v októbri 1981 prepukla naplno elánmánia, keď na ich hitoch vyrastali celé generácie mladých ľudí vo vtedajšom Československu. Imponovali im úprimnosť výpovede kapely, ktorú Jožo Ráž vždy uprednostňoval pred presadzovaním vlastnej popularity.

Druhý album Nie sme zlí z roku 1982 nesie dodnes obľúbené hity ako Kamaráti, Ulica, Aj keď bez peňazí, Zlodej slnečníc či Vymyslená. Textármi boli Boris Filan a Ľuboš Zeman. Nie sme zlí dosiahol vtedajší rekord v predaji albumov hudobného vydavateľstva Opus.

Pribúdali albumy za albumami, v rokoch 1984 až 1985 odohrali v Československu približne 500 koncertov a štyrikrát po sebe do roku 1987 získali v hudobnej ankete československého Zlatého slávika, ktorého obhájili po osamostatnení opakovane aj v rokoch 1998 až 2005.

Na 71-tku v Košiciach

Sólo získal Jožo Ráž Zlatého slávika ako spevák za roky 2000 a 2001. V Prahe na megakoncerte na Letnej v septembri 2003 prišlo 85 tisíc divákov. V roku 2007 koncertovali v newyorskej Carnegie Hall a v roku 2016 získal Jožo Ráž Krištáľové krídlo.

Spevák Jožo Ráž ako spieva v hite Dresy uprednostňuje vo vyjadrovaní úprimnosť. Často sú jeho vyjadrenia vnímané na verejnosti kontroverzne. K jeho vášni patria motorky, ktoré roky predával. Netají sa, že má rád dobrú whisky a kvalitnú kubánsku cigaru.

Prišiel rok 2023 a nečakaná smrť spoluzakladateľa kapely Vaša Patejdla. Z pôvodnej zostavy Elánu zostal len Jožo Ráž a Ján Baláž. Tohtoročné česko – slovenské turné Elán 70 venovali pamiatke na Vaša. V deň 71. narodenín do roka od začatia turné zaspieva Jožo Ráž v Košiciach.

Úspech tohtoročných koncertov opäť presvedčil, že Elán so svojím lídrom Jožom Rážom zostáva ako megastálica nielen slovenskej, ale aj českej hudobnej populárno rockovej scény.

Spevák Jožo Ráž je ženatý, s manželkou Barbarou má dvoch synov a ako sa nedávno pre média vyjadril, niekedy sa mu ťažko pohybuje na verejnosti, keďže je nadmieru populárny.

Dvojka

V deň jubilea vo štvrtok 24. októbra prinesie Dvojka o 20:35 dokument Večný Jožo. Režisér Ján Gogola ml. rozpráva o komplikovanom osobnom vesmíre Joža Ráža.

Ako sa Ján Gogola ml. vyjadril, Jožo Ráž „má schopnosť svojou tvorbou zjednocovať, ale svojimi verejnými prejavmi spoločnosť dlhodobo rozdeľuje a jej časť až odpudzuje“.

Rádio Slovensko

V Rádiu Slovensko v deň jubilea v Dobré ráno, Slovensko! má moderátorka Barbara Štubňová rannú tému pre poslucháčov: K akej udalosti vášho života sa vám viaže pesnička od Elánu?

A v playliste od 6:00 do 16:00 bude Rádio Slovensko začínať každú hodinu skladbou od Elánu spievanou Jožom Rážom.

Jožo Ráž - oficiálny FB, Vašo Patejdl - oficiálny FB, TASR, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90