Druhá epizóda najsladšej šou jesene RTVS Pečie celé Slovensko preverila 11 súťažiacich v technickej výzve, ktorou bola ťahaná štrúdľa. Zadanie od cukrárky a porotkyne Petry Tóthovej poriadne potrápilo pekárov aj pekárky.
Ako teda na ťahanú štrúdľu?
Petra Tóthová odporúča zmiešať všetky suroviny z receptu, ktorý nájdete na stránke pecieceleslovensko.sk a vytvoriť z nich vláčne cesto.
Pozor! Vláčnosť cesta môžete dosiahnuť aj jeho obúchavaním o pracovnú dosku. S týmto netradičným nápadom prišiel pekár Miňo, no ujal sa. Veď posúďte sami, ako im to spolu „pliaskalo“ ako uviedla pekárka Alenka.
- Vypracované - alebo ak chcete vypliaskané - cesto si rozdeľte na dva bochníky (jedno cesto máte ako rezervné).
- Tie dajte oddychovať do chladu minimálne na pol hodinu.
- Cesto po oddýchnutí najprv trochu povaľkajte na pomúčenom obruse do obdĺžnika.
- Následne ho vo vzduchu začnite ťahať cez hánky prstov.
- Dostatočne ponaťahované cesto položte na obrus a pokračujte, pokiaľ nie je priesvitné a bez trhlín.
Ďalší postup, ako aj celý recept nájdete na webe pecieceleslovensko.sk.
Nech sa vám štrúdľa vydarí a dobrú chuť!
Foto: RTVS