Nielen investovanie, ale aj kulinárske špeciality sa vyznačujú výnimočnými zložkami. Zlato je jednou z nich. Svoje o tom vie aj porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová.
„Tým, že mojou srdcovkou sú torty a významné udalosti, tak práve zlato je prvok, ktorý sa pri podobných príležitostiach najviac využije,“ povedala profesionálna cukrárka v relácii Peniaze.
Zlato sme mohli vidieť už aj pri kreatívnych receptoch v šou Pečie celé Slovensko. Zlatý prášok využil súťažiaci Miňo pri svojej Brnenskej torte alebo Katka pri recepte na punčové makrónky.
„Pri pečení sa používa 24-karátové zlato, pričom ide o to najčistejšie zlato. Prevažne ho využívame v podobe plátkov alebo jemnulinkých vločiek, a potom ešte ako prášok,“ pokračovala porotkyňa z cukrárskej súťaže RTVS.
Sama zároveň priznala, že manipulácia so zlatom si vyžaduje obrovskú koncentráciu.
„Je to veľmi náročná práca a pri nej sa ani nedýcha. Vtedy nesmie okolo mňa nikto chodiť, pretože to zlato je tak jemnučké, že veje už len s výdychom,“ dodáva Petra Tóthová.
Zlato najčastejšie využívali v Dubaji
Tým, že zlato nemá žiadnu vôňu ani chuť, je zbytočné ho pridávať do pečenia. Oveľa viac nachádza svoje využitie pri dekorácii rôznych dezertov. Zlatý lesk totiž podľa Petry Tóthovej nezískate ničím iným.
„Najčastejšie ho začali používať v Dubaji, resp. Spojených arabských emirátoch, kde si chceli dokázať svoju prestíž a luxus.“
„Následne začali pridávať rôzne elementy zlata a potom sa tento trend rozšíril ďalej, aj vďaka sociálnym sieťam,“ dodala na záver Petra Tóthová, ktorá dostala dokonca požiadavku, upiecť celú tortu zo zlata.
Pokiaľ chcete zistiť, ako si s týmto nezvyčajným želaním poradila, pozrite si reláciu Peniaze z nášho archívu.
Zároveň sa môžete tešiť aj na ďalšiu časť šou Pečie celé Slovensko, v ktorej budú súťažiaci opäť pripravovať nové cukrárske dobroty. Ako sa im darilo naposledy, si môžete tiež pozrieť aj v našom archíve šou.
Premiérovú časť vysielame každú nedeľu od 20:30 na Jednotke.
FOTO: RTVS