Hrudka alebo syrek neodmysliteľne patrí k veľkonočným jedlám.
Miňo Macuľa, víťaz najsladšej šou RTVS Pečie celé Slovensko, ju takisto pripravuje na Veľkú noc. Tu je jeho recept.
Na veľkonočnú hrudku potrebujete:
- 1l mlieka
- 10 vajec
-
2 čajové lyžičky vegeta bez glutamanu
- mleté korenie
- petržlenovú vňať alebo pažitku
Postup receptu:
- Mlieko s vajciami, vegetou bez glutamanu, korením a petržlenovouu vňaťou zmiešajte a preveďte do varu.
- Hmota začne hustnúť a musíte ju neustále miešať, aby neprihorela.
- Keď sa vajíčka úplne zrazia, zmes odstavíte a preceďte cez redšie utierku.
- Utierku zatočíte a vytvarujete hrudku.
- Nechajte odkvapkať aspoň 3 hodiny.
Na sviatočnom stole si svoje miesto nájdu aj koláčiky. Miňo volí ľahký recept na mandľové kačičky.
Na ich prípravu potrebujete:
- 150 g hladkej múky
- 150 g mandľovej múky
- 150 g masla
- 2 vanilkové cukry
"Zo všetkých surovín vyrobíte cesto a necháte odležať v chladničke. Následne ho rozvaľkáte a vykrajujete z cesta rôzne tvary - na Veľkú noc napríklad kačičky," vysvetľuje majster pekár.
Vykrojené kačičky následne pečte na 180 stupňov Celzia do zlatista. Po dopečení zlepte džemom, podľa Miňa je najlepší ríbezľovým.
RTVS online:
Zlepené kačičky potrite žĺtkovou polevou. "Pripravíte si ju z dvoch žĺtkov a 140 gramov cukru," hovorí Miňo a dodáva: "ak je zmes veľmi hustá, pridajte vodu, ak naopak riedka, pridajte cukor."
Na záver posypte mandľové kačičky posekanými mandľami.
Želáme chutnú Veľkú noc!