Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Veľká noc podľa Miňa. Skúste recept na hrudku aj mandľové kačičky

Veľkonočná hrudka patrí k tradičným jedlám na sviatočnom stole. Víťaz Pečie celé Slovensko ju pripravuje takto.

Veľká noc podľa Miňa. Skúste recept na hrudku aj mandľové kačičky

Hrudka alebo syrek neodmysliteľne patrí k veľkonočným jedlám.

Miňo Macuľa, víťaz najsladšej šou RTVS Pečie celé Slovensko, ju takisto pripravuje na Veľkú noc. Tu je jeho recept.

Na veľkonočnú hrudku potrebujete:

  • 1l mlieka
  • 10 vajec
  • 2 čajové lyžičky vegeta bez glutamanu
  • mleté korenie
  • petržlenovú vňať alebo pažitku

Postup receptu:

  1. Mlieko s vajciami, vegetou bez glutamanu, korením a petržlenovouu vňaťou zmiešajte a preveďte do varu.
  2. Hmota začne hustnúť a musíte ju neustále miešať, aby neprihorela.
  3. Keď sa vajíčka úplne zrazia, zmes odstavíte a preceďte cez redšie utierku.
  4. Utierku zatočíte a vytvarujete hrudku.
  5. Nechajte odkvapkať aspoň 3 hodiny.

Na sviatočnom stole si svoje miesto nájdu aj koláčiky. Miňo volí ľahký recept na mandľové kačičky.

Na ich prípravu potrebujete:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g masla
  • 2 vanilkové cukry

"Zo všetkých surovín vyrobíte cesto a necháte odležať v chladničke. Následne ho rozvaľkáte a vykrajujete z cesta rôzne tvary - na Veľkú noc napríklad kačičky," vysvetľuje majster pekár.

Vykrojené kačičky následne pečte na 180 stupňov Celzia do zlatista. Po dopečení zlepte džemom, podľa Miňa je najlepší ríbezľovým.

RTVS online:

Zlepené kačičky potrite žĺtkovou polevou. "Pripravíte si ju z dvoch žĺtkov a 140 gramov cukru," hovorí Miňo a dodáva: "ak je zmes veľmi hustá, pridajte vodu, ak naopak riedka, pridajte cukor."

Na záver posypte mandľové kačičky posekanými mandľami.

Želáme chutnú Veľkú noc!

25 50 75 90