Pekárka Lucia, ktorá bola vo finále najsladšej šou Pečie celé Slovensko, si na Veľkú noc pripravila recept na jej obľúbený marhuľovo-marcipánový veniec.
Recept na marhuľovo - marcipánový veniec
Cesto:
- 250g pl. múka
- 5g soľ
- 8g droždie sušené
- 50g zmäknuté maslo
- 140ml mlieko teplé
- 1 vajce
Plnka:
- 120g sušené marhule
- 150ml pomarančový džús
- 100g maslo zmäknuté
- 80g trstinový cukor
- 50g hrozienka
- 100g pistácie nesolené
- strúhaná pomarančová kôra
- 200g marcipán
Na dokončenie:
- 50g marhuľový džem
- 100g práškový cukor
- 50g mandľové lupienky
Postup prípravy
- Deň vopred si naložíme sušené marhule s hrozienkami do pomarančového džúsu. "Ja zvyknem doplniť aj rum na vylepšenie chuti," dodáva Lucia.
- V kuchynskom robote vymiesime cesto. Do misy dáme múku, soľ, droždie (droždie a soľ nedávame na rovnaké miesto, vždy na opačnej strany misy), maslo, mlieko a vajíčko.
- Vymiesime kompaktné cesto. Preložíme ho na podložku a ešte chvíľu miesime ručne. Následne cesto dáme do misy potretej olejom a prikyjeme, necháme kysnúť cca 2 hodiny, kým zdvojnasobi svoj objem.
- Medzičasom si pripravíme plnku. Marhule nakrájame na drobnejšie kúsky, nasekáme pistácie.
-
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme zmäknutým maslom, posypeme cukrom, nasekanými pistáciami, marhuľami, hrozienkami.
- Z marcipánu si vyvaľkáme šulec dlhý ako cesto, položíme ho na začiatok cesta a začneme rolovať roládu. Keď je roláda zrolovaná, rozrežte ju na polovicu tak, že jeden koniec necháte spojený.
- Obe polovice omotáme okolo seba a vytvarujeme do venca. Konce spojíme so začiatkom rolády. Veniec necháme ešte hodinu podkysnúť.
- Predhrejeme rúru na 200C. Pečieme 25 - 30 minút.
- Po vytiahnutí z rúry potrieme veniec marhuľovým džemom rozriedeným vodou. Práškový cukor rozmiešame s troškou vody a vytvoríme polevu, ktorou pofrkáme veniec.
- Na záver posypeme mandľovými lupienkami a necháme vychladnúť.
Čokoládový punčák podľa Lucie
Na veľkonočné sviatky Lucia pripraví aj jej verziu populárneho punčového rezu - s čokoládou.
Veľká noc podľa finalistky Lucie z Pečie celé Slovensko
Ako vyzerá Veľká noc u finalistky Lucie? "Moja babka vždy piekla veľkonočného barančeka z piškótového cesta. Robievala ťahané štrúdle a keďže pochádza z Moravy, tak u nás nikdy nechýbali tvarohové moravské buchty," vysvetľuje.
"Vždy sa robila studená misa so zemiakovým šalátom a vajíčkami, šunkou a oblohou. Taktiež nechýbala pečená fašírka s vajíčkom na tvrdo a v priereze to pekne vyzeralo," dopĺňa Lucia.
Od kedy si sprvaila kurz na výrobu praliniek, svojim deťom vyrába čokoládové vajíčka, ktoré hľadjaú v záhrade. "Vďaka ich veľkosti sa do nich zmestí aj malá hračka," prezrádza. Vajíčka nájdete v galérii.