Chcete prekvapiť cez víkend rodinu alebo priateľov novým jedlom, po ktorom vás vychvália do neba? Pripravte im jarný recept od Katky, semifinalistky najsladšej šou Pečie celé Slovensko.
Katka odporúča cviklové krupoto so steakami z tuniaka a s dusenou zeleninou.
„Pokojne môžete zvoliť aj iný druh ryby alebo mäso, ako komu chutí,“ hovorí Katka.
„Začnite krupotom, pokračujte zeleninou a nakoniec spravte rybu, lebo tá je hotová najrýchlejšie,“ vysvetľuje.
Na dve porcie potrebujete:
Cviklové krupoto
- pol balíčka jačmenných krúpov
- dve malé hlavičky uvarenej alebo vákuovo balenej cvikle
- soľ
- korenie
- parmezán alebo kozí syr
- Krúpy uvarte podľa návodu na obale.
- Zlejte vodu, pridajte malú lyžičku masla a nechajte prikryté pod pokrievkou.
- Cviklu rozmixujte na kašu ponorným mixérom.
- Pridajte ju ku krúpom a vmiešajte parmezán alebo kozí syr.
- Dochuťte soľou.
Dusená zelenina
- 150 gramov mrazenej zeleniny (môžete zvoliť rôzne kombinácie zeleniny)
- soľ
- maslo
- korenie na grilovanú zeleninu
Na panvici rozpustíte maslo a pridajte zeleninu. Poduste pár minút domäkka. Pridajte soľ, korenie alebo ďalšie koreniny podľa chuti.
Tuniak (alebo iná ryba, mäso)
- 2 ks steaku z tuniaka
- soľ
- korenie
- korenie na ryby
- rozmarín
- maslo
- citrón
- 200 ml šľahačkovej smotany
- Steaky z tuniaka si nasoľte a nakoreňte. Na rozpálenej panvici rozpustíte lyžicu masla.
- Prihoďte dve vetvičky rozmarínu a nechajte chvíľu v masle pustiť jeho vôňu.
- Opečte tuniaka z jednej strany asi cca 3-4 minutky podľa toho, ako máte mäso radi prepečené. Potom ho otočte na druhú stranu a opečte rovnako dlho.
- Po opečení preložte tuniaka pod alobal, pridajte k nemu plátok masla, zabaľte a nechajte odpočívať.
- Do výpeku po tuniakovi pridajte ešte kúsok masla a nechajte prebublať.
- Prilejte šľahačku a prevarte.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti a dolaďte citrónovou šťavou.
„Pri servírovaní dajte na tanier krupoto, trochu dusenej zeleniny a nakoniec tuniaka, ktorého polejte citrónovou omáčkou,“ dodáva.
Dobrú chuť!