Či už oslavujete deň všetkých zamilovaných - Valentín alebo nie, môžete si spríjemniť deň chutnou brioškou.
Recept na sladké raňajky plné chuti a ovocia pripravila súťažiaca z najsladšej šou RTVS Pečie celé Slovensko Cíferčanka Katka.
Tá okrem toho, že stále udržuje svoj nový vzťah z pekárskej šou (s poťahovou hmotou), zorganizovala aj bábovkovú výzvu #laskavostcezsladkost a teraz sa pridáva k Miňovi, Alenke a Lucke s receptom na Valentína.
Recept na briošku
Na lahodnú briošku budete potrebovať tieto suroviny:
- 250 ml teplého mlieka
- 1 sušené drozdie
- 500 g hladkej múky
- 80 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 70 g masla izbovej teploty
- 1 vajíčko
- štipku soli
- vanilku alebo vanilkovú arómu
- citrónovú alebo pomarančovú kôru
- brusnice
- kandizovaný citrón alebo pomaranč
- 1 vajce na potretie
- Múku, droždie, soľ, cukor dáme do robota a pustíme na hnetenie, pridáme maslo, mlieko, vajce, vanilku a vanilkový cukor, štipku soli, kôru a vymiesime. "Tu ma dlhšie miešanie svoj efekt, preto necháme robot 15 minút na nízkych otáčkach masírovať cesto," dáva tip na nadýchané cesto Katka.
- Cesto potom prikryjeme a necháme hodinku kysnúť. Po hodinke do cesta zapracujeme brusnice, kandizované ovocie, pripadne orechy a necháme ďalšiu hodinku odpočívať.
- Potom vytvarujeme do požadovaného tvaru a dáme do formy, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľami alebo orechami a môžeme piecť na 160 stupňov na asi 50 minút - je potrebné sledovať stred a skúsiť špajlou.
- Po upečení postriekame vodou a necháme vychladnúť. "Na kráľovské, nielen valentínske raňajky podávame s masielkom, džemom, alebo sladkou nátierkou a dozdobime ovocím," dodáva Katka.
Dobrú chuť!
Katkine recepty, s ktorými hviezdila v šou Pečie celé Slovensko nájdete na webe pecieceleslovensko.sk.