Aj vám pri sledovaní najsladšej šou Pečie celé Slovensko 2 zostane v hlave slovíčko, ktorému nerozumiete? Cukrári a pekári majú totiž svoj špeciálny jazyk, ktorým sa dorozumievajú.
Aby ste sa ešte lepšie vyznali v cukrárskom svete, prinášame prvú časť cukrárskej abecedy.
Cukrárska abeceda A – K
A ako americký krém – typ krému, ktorý používajú cukrári na zdobenie tort. Je to hustý krém, ktorý dobre drží tvar a je dobrý na obaľovanie tort. Americký krém má veľmi vysoký obsah masla a svetložltú farbu.
B ako biga - kvások obľúbený v Taliansku, ktorý sa robí z droždia, ktorý dlhšie kvasí v chlade. Je to tuhý preferment pripomínajúci tuhé cesto.
C ako coulis – coulis je hustá omáčka alebo pyré, ktoré sa vyrába z ovocia alebo zeleniny. Ovocie sa rozvarí s cukrom, až kým nemá sirupovú konzistenciu a následne prepasíruje cez sitko.
D ako double barrel torta – ide o dvojtortu, ktorú cukrári skladajú z dvoch na seba položených rovnako veľkých tort. Takéto torty vyrába napríklad pekárka Katka z prvej série Pečie celé Slovensko.
E ako éclair - francúzsky dezert, ktorý sa do roku 1850 volal vojvodkynino pečivo. Vyrába sa z odpaľovaného cesta, ktoré ma podlhovastý tvar. Recept na éclair obsahuje maslo, čokoládu, šľahačkovú smotanu, vodu, múku, mlieko a vajcia.
F ako fraisier – vláčny francúzsky dezert s cmarovým korpusom s jahodami a vanilkovým krémom
G ako ganache – čokoládová poleva s pôvodom z Francúzska, na ktorej prípravu potrebujú cukrári len dve suroviny: kvalitnú horkú čokoládu a smotanu na šľahanie. Ganache sa môže použiť ako poleva, krém, ale aj náplň praliniek.
H ako hruška Belle Helene – klasický francúzsky recept v hlavnej úlohe s hruškou s čokoládovou omáčkou so škoricou. Otcom tohto jednoduchého no lahodného receptu je Auguste Escoffier a svoje meno dostal údajne podľa opery La Belle Helen (Krásna Helena).
I ako izomalt – špeciálny cukor, z ktorého aj súťažiaci v šou Pečie celé Slovensko 2 vytvárajú ozdoby na svoje cukrárske výtvory. Ide o základnú surovinu, z ktorej sa vyrába transparentný karamel (jedlé sklo).
J ako jokonde – druh cesta z mandľovej múky, použila ho napríklad pekárka Lucia v prvej sérii pečie celé Slovensko na výrobu letter cake.
K ako kulér – cukrárenský polovýrobok, prírodné farbivo, ktoré sa používa na zafarbenie chleba, pečiva a dezertov.
25 50 75 90