Čaká nás predĺžený víkend a ak sa nechystáte cestovať, máme pre vás skvelý tip, ako si spríjemniť voľné chvíle. Pripravte si chutné mäkučké praclíky podľa receptu porotkyne Petry.
Ak si chcete tieto mäkučké praclíky pripraviť aj vy, dodržte rady porotkyne:
- Cesto nesmie byť príliš husté, ale ani príliš riedke.
- Pri kúpeli v sóde bikarbóne si dajte pozor na presný čas.
- Časovo si vopred rozvrhnite kysnutie, kúpanie a pečenie.
- Správne upečené praclíky musia byť na povrchu chrumkavé, zvnútra vláčne.
- Praclíky servírujte na tradičnom drevenom stojane.
Recept na bavorské praclíky
Na prípravu poctivých praclíkov budete potrebovať:
Na cesto:
- 7 g suchého droždia
- 300 ml vlažnej vody
- 1 ČL cukru krupica
- 500 g polohrubej múky
- 1,5 PL soli
- 30 g mäkkého masla
- 2 PL hrubozrnnej soli na posypanie
- 110 g sódy bikarbóny
- 2 L vody
Na dip:
- 120 g cheddaru
- 50 g masla
- 10 g kukuričného škrobu
- 200 g mlieka
- 50 g smotany na šľahanie
- petržlenovú vňať
- čili
Postup:
Droždie vsypte do pohára s vlažnou vodou a cukrom a nechajte 5 minúť pracovať.
Múku a soľ dajte do misy od mixéru, pridajte vodu s droždím a poriadne premiešajte. Pridajte maslo a miešajte na pomalom stupni, kým sa suroviny nespoja.
Cesto následne nechajte vykysnúť v rúre na 30°C, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho rozdeľte na 8 častí, vytvarujte 70cm dlhé valce a vytvorte praclíky s dvojitým zatočením.
Praclíky prikryte a nechajte 10 minút kysnúť.
Kým praclíky kysnú, nechajte zovrieť vodu, potom ju stíšte na najnižší plameň a vsypte do nej sódu.
V roztoku sódy následne po jednom namáčajte praclíky a kúpte ich pár sekúnd z oboch strán. Potom posypte hrubozrnnou soľou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170°C. Pečte 18 – 23 minút dozlatista.
Kým sa praclíky pečú, vy si môžete pripraviť rýchly dip. Roztopte maslo a pridajte k nemu rozmiešané mlieko, škrob a smotanu.
Zmes priveďte k varu, po zhustnutí odstavte. Pridajte syr, nechajte ho roztopiť a dip rozmixujte ponorným mixérom. Nakoniec dip ozdobte petržlenovou vňaťou a čili.
25 50 75 90