Bolo to osemfinále, v ktorom bolo všetko. Mrazivý chlad, horúce plamene, sladké jahody aj slzy dojatia.
Po kole venovanom Inšpiratívnemu pečeniu pokračuje v druhej sérii Pečie celé Slovensko 2 už len pätica súťažiacich.
Ako sa im darilo v troch výzvach?
Mrazivo horúci recept
Dá sa upiecť zmrzlina? To by asi veľmi nevyšlo, no obaliť dva druhy domácej zmrzliny v korpuse a pokryť ju talianskym meringue, to už znie ako mimoriadne zaujmavý recept.
Šesť pekárov sa pokúsilo pripraviť Pečenú Aljašku a výsledky boli viac ako obdivuhodné. Pekárka Anči v osobnej výzve vytasila zbrane v podobe vlastnej rozmarínovo-pekanovej zmrzliny a marhuľového sorbetu. Svoju Pečenú Aljašku servírovala v podobe pníka.
Pekárka Janka do Ohnivej gule ukryla marakujovú zmrzlinu a ten najlepkavejší a najlahodnejší karamel.
Na netradičné chute stavil svoju kartu v osobnej výzve pekár Ďoďo a odvážne pripravil bryndzovú a čučoriedkovú zmrzlinu s cviklovým korpusom.
Pekárka Lucka si zase legendárny recept, ktorý vznikol údajne na oslavu pripojenia Aljašky k Amerike, predstavovala ako kvet ruže.
Spojila v nej chute vanilkovej a malinovej zmrzliny s červeným vínom, aj korpus vymyslela po svojom - upiekla rýchlu roládu, ktorá nepraská.
Pekárka Tánička vsadila skôr na zaujímavé chuťové kombinácie ako na celkový dizajn, jej skala z Aljašky mala chuť jahodovej a pistáciovej zmrzliny a korpusom bolo sladké blondie.
Pekár Tomáš v sebe nezaprel dlhoročné barmanské skúsenosti a do dezertu v tvare ananásu ukryl kokosovú a ananásovú zmrzlinu.
Jahodová precíznosť
Letným dezertom priamo z Francúzska vyzvala na technickú výzvu šesticu pekárov garantka programu Natacha Pacal.
Nielen piškótový korpus rozdelený na dve časti, naplnený žĺtkovým maslovým krémom, pokrytý jahodovým sirupom a jahodovým coulis potrápil súťažiacich.
Pozor si museli dávať aj na skladanie jahôd po obdove dezertu ako aj na jeho vrchu. Najlepšie výzva v podobe Fraisiera sadla pekárke Lucii.
Veže z profiteroliek
Laicky názov, ktorým môžeme označiť ďalší inšpiratívny francúzsky dezert croquembouche. Kreatívna výzva z kategórie vysoká škola cukrárska preverila všetkých.
Choux alebo aj profiterolky z odpaľovaného cesta museli súťažiaci naplniť a poskladať za pomoci karamelu do veže v tvare ihlanu a dozdobiť podľa zvolenej témy.
Až 30-centimetrové veže croquembouche od finalistov mali rozmanité chute a farby: Anči postavila pred porotkyne croquembouche v tvare vianočného stromčeka, Janka zase fialkový croquembouche s ozdobou v tvare bicykla.
Ďoďo vytvoril vežu s názvom Levanduľová oslava na 70. výročie školy, v ktorej učí. Luckin croquembouche by bol zaručene hviezdou každej svadby a Táničkin čierny s ručne modelovanými perami by oslnil na dámskej rozlúčke so slobodou.
Zásnubná veža s espresso a višňovou plnkou od pekára Tomáša bola zase jeho posledným výtvorom v druhej sérii Pečie celé Slovensko 2.
Pekárkou týždňa sa stala Lucia, ktorej vypadnutý Tomáš poďakoval pred všetkými za pomoc počas pečenia.