Ak ani vy nedáte dopustiť na vôňu a chuť čerstvých rožkov, tento recept musíte vyskúšať.
Petra Tóth prekvapila finalistov pekárskej šou Pečie celé Slovensko a ako technickú výzvu im v 7. epizóde dala obyčajný rožok.
Ako prezradila, práve tento na prvý pohľad jednoduchý recept preverí ich pekárske zručnosti.
„Tu sa môžu stať chyby skoro všade,“ vysvetlila Petra. Upozornila, že pri pečení rožkov si treba dať pozor na správnu veľkosť aj tvarovanie, aby rožky nemali tvar smajlíka.
Pri tvarovaní je dôležité dodržať postup – urobíte si trojuholník, ktorý následne pevne a jemne zatočíte.
Ak rožky pred pečením a tesne po upečení postriekate vodou, získajú lesklú chrumkavú kôrku a vnútri budú vláčne a jemné.
Recept na tradičné rožky
Na prípravu budete potrebovať:
- 7 g suchého droždia
- 500 g hladkej múky
- 12 g soli
- 290 ml vlažnej vody
- 60 g mäkkej masti
Droždie, múku a soľ dajte do misy od mixéru s hákom, pridajte vodu a poriadne premiešajte.
Primiešajte masť a miešajte na pomalom stupni, kým sa všetky suroviny nespoja, zhruba 5 - 10 minút. Cesto musí byť jemné a musí sa oddeľovať od stien misy.
Hotové cesto nechajte kysnúť v rúre vyhriatej na 30 stupňov po dobu asi 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
RTVS online
Vyhrejte rúru na 220°C (teplý vzduch).
Cesto rozdeľte na 10 častí a vytvarujte guľôčky. Tie prikryte a nechajte kysnúť 5 - 10 minút. Z guľôčok vytvarujte trojuholníky, ktoré následne zatočte od najširšej strany k špicu. Postriekajte vodou a nechajte 15 minút podkysnúť.
Na spodok rúry si dajte menší pekáč a vlejte doňho hrnček vody. Rožky postriekajte vodou, vložte do rúry a pečte 7 minút.
Vyberte pekáč s vodou a dopekajte rožky 8 - 13 minút dozlatista. Po vybratí ihneď postriekajte vodou.
Dobrú chuť!
Celú epizódu šou Pečie celé Slovensko si môžete pozrieť v online archíve RTVS zadarmo a bez reklám.
Na premiérovú 8. časť sa môžete tešiť už tradične v nedeľu večer na Jednotke a live na webe.