A prečo by sme si nemohli upiecť vianočné pečivo, keď vrcholí leto? Niekoľko receptov môže byť veľmi príjemnou rozcvičkou. Veď najkrajšie sviatky roka sú tu o 4 mesiace...
Ak ste už aj minulý rok vyskúšali linecké kolieska od pekárky Milky a vianočné makrónky od pekárky Lucky, pridajte aj makové kolieska od veselého pekára Ďoďa.
Recept na makové kolieska s citrónovou plnkou
Cesto
- 750 g polohrubej múky
- 250 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 1 vajce
- 1 g kypriaceho prášku do pečiva
- 250 g mletého maku
- 125 ml kyslej smotany
Plnka
- 1 krémového pudingového prášku
- 200 ml mlieka
- šťava a kôra z pol citróna
- 125 g masla
- 120 g práškového cukru
RTVS online
Postup
- Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme hmotu, ktorú necháme odstáť aspoň pol hodiny.
- Následne vaľkáme do hrúbky 0,5 centimetra a vykrajujeme kolieska, ktoré pečieme aspoň 15 minúť pri teplote 180 stupňov.
- Príprava krému: Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý puding.
- Medzi tým, ako vychladne vyšľaháme maslo s práškovým cukrom, potom pridáme citrónovú šťavu a studený puding.
- Plníme s ozdobnou špičkou. Na záver môžeme vrch ozdobiť citrónovou polevou.
Viac inšpirácii na vianočné pečenie nájdete na webe pecieceleslovensko.sk.