Poctivé moravské koláče s tvarohovou plnkou sú nielen chutnou spomienkou na detstvo, ale aj skvelým vylepšovačom nálady.
Upečte si ich podľa podrobného receptu od pekárky Katky Novotovej z prvej série Pečie celé Slovensko.
Recept na moravské koláče od Katky
Cesto
- 270 g polohrubej múky
- 4 g sušeného droždia
- 50 g kryštáloveho cukru
- 50 g masla izbovej teploty
- 150 g vlažného mlieka
- 1/2 rozšľahaného vajcia
- štipka soli
- 1 vanilkový cukor
Plnka
- 250 g hrudkového tvarohu
- 90 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 balíčka vanilkového pudingu
- 2 žĺtky
Drobenka
- 50 g polohrubej múky
- 20 g masla izbovej teploty
- 20 g kryštálového cukru
- 1 cukor s karamelovou príchuťou
Postup
- V mlieku rozmiešame cukor a prisypeme droždie, premiešame a necháme chvíľku aktivovať.
- Múku, maslo, soľ, vanilkový cukor a väčšiu časť vajcia (zbytok necháme na potretie ) navážime do misy od robota, pridáme kvások a hnetieme kľudne aj 10 minút. Cesto prikryjeme strečovkou a necháme asi cca hodinu odpočívať. Malo by zdvojnásobiť objem.
- Urobíme plnku. Tvaroh, žĺtky, cukor, vanilkový cukor a puding zmiešame spolu. Zapneme rúru na 170 stupňov. Cesto rozdelíme ma menšie kúsky asi cca 16 kusov. Vytvarujeme do guličky, poukladáme na plech s papierom na pečenie a pomúčeným štamperlíkom urobíme priehlbinku. Každý koláčik potrieme rozpusteným maslom a hneď aj vajcom a navrstvíme do stredu plnku. Necháme poskytnúť ešte cca 10 - 15 minút.
- Zatiaľ urobíme drobenku. Maslo, cukor, karamelový cukor a múku spojíme do hustej drobenky. Tú posypeme na vrch koláčikov a dáme piecť na cca 20 minút.
Pekárka Katka pridáva ešte jeden tip: "Každý koláč z kysnutého cesta nie je už ono na druhý deň, stačí ak si dáte koláčik na chvíľočku na rozpálenú panvicu alebo na pár sekúnd do mikrovlnky."
25 50 75 90