Uplynulá epizóda najsladšej šou Pečie celé Slovensko sa niesla v znamení britských chutí. Pekárky a pekári tentoraz navštívili Britániu, ktorá sa pýši mnohými tradičnými receptami.
Po všetkých zvládnutých výzvach sa pekárom týždňa stal Adam, ktorého britské trifle ohúrilo aj porotkyne. Najmladší finalista tento dezert venoval svojim najbližším.
„Keďže som v našej rodine najstarší bratranec, tak som sa rozhodol venovať trifle všetkým svojim bratrancom a sesterniciam. Podával by som ho na našom tradičnom rodinnom karnevale.
Keďže veľa detí nemá rado zdravé veci, tak som ich do trifle nenápadne zakomponoval,“ povedal Adam o svojej verzii britského dezertu.
Recept na Trifle podľa Adama
Korpus
- 350 g uvarenej cvikly
- 150 g horkej čokolády 54,5 %
- 250 g cukru
- 4 vajcia
- 1,5 KL prášku do pečiva
- 1/3 KL sódy bikarbóny
- 75 g kakaa
- štipka soli
- 300 ml oleja
- 340 g polohrubej múky
Vajcia a cukor vymiešame do peny. Cviklu nahrubo nastrúhame a čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom.
Do peny vmiešame zmes múky, kakaa, soli, sódy bikarbóny a prášku do pečiva, čokoládu a olej. Nakoniec pridáme cviklu.
Cesto vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 30 minút.
Krém
- 600 g jemného tvarohu
- 600 g hrudkovitého tvarohu
- 480 g kyslej smotany
- 480 g smotany na šľahanie 33 %
- 12 PL práškového cukru
- 3 PL vanilkovej pasty
Všetky suroviny na krém vymiešame v miske dotuha.
Ríbezle
- 500 g mrazených čiernych ríbezlí
- 230 g kryštálového cukru
V panvici roztopíme cukor na karamel a do karamelu pridáme ríbezle.
Keď ríbezle pustia šťavu a karamel sa rozpustí, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Chrumkavá vrstva
- 300 g masla
- 150 g práškového cukru
- 350 g ovsených vločiek
- 300 g mandlí
Na panvici roztopíme maslo. Pridáme cukor a miešame, kým sa všetko rozpustí. Pridáme ovsené vločky a chvíľu opekáme.
Následne pridáme nasekané mandle a znova chvíľu opekáme.
Rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 30 minút do chrumkava. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Zdobenie
- 125 g čerstvých čiernych ribezlí
- 125 g čučoriedok
- 125 g červených ríbezlí
Zostavenie
Najprv pripravíme zvieratká, ktoré budú na bokoch nádoby. Jednu časť cesta rozmrvíme na mrveničku a s časťou krému vytvoríme masu.
Na dofarbenie použijeme kakao. Pomocou kovových formičiek tvarujeme zvieratká. Na spodok nádoby položíme cesto nakrájané na kocky.
Na cesto pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme vrstvu krému. Na krém navrstvíme ríbezle. Ríbezle posypeme chrumkavou vrstvou. Na boky nádoby poukladáme zvieratká a poriadne ich zasypeme chrumkavou vrstvou.
Opäť naukladáme vrstvu cesta. Na cesto dáme vrstvu ríbezlí. Celé trifle zakončíme vrstvou krému. Na záver ozdobíme vrch trifle s ovocím a zvyšnými zvieratkami.
Zakryjeme konštrukciou, ktorá pripomína kolotoč.
Dobrú chuť!
Celú epizódu si môžete už teraz pozrieť v našom archíve. Druhú epizódu tretej série cukrárskej šou uvidíte už tradične v nedeľu o 20:30 na Jednotke.
25 50 75 90