Nedeľný večer patril štartu najsladšej šou jesene Pečie celé Slovensko. Po dlhých mesiacoch čakania sa na televízne obrazovky konečne postavili pekárky a pekári, ktorí zabojujú o sladké prvé miesto.
Prvá epizóda šou Pečie celé Slovensko bola dojemná, zábavná aj prekvapivá. Finalistov opäť čakalo niekoľko výziev.
Na konci epizódy sa finalisti aj diváci už tradične dozvedeli meno pekára týždňa. Pekárkou prvého týždňa sa stala usmievavá Timea.
Ak ste dostali chuť na niečo sladké, pripravte si jej kávový brownie. Vaše chuťové poháriky budú v siedmom nebi.
Recept na kávový brownie
Brownie
- 150 g 54% horkej čokolády
- 150 g masla
- 25 g kávového likéru
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g hnedého cukru
- 40 g holandského kakaa
- 90 g hladkej múky
- štipka soli
Rúru rozohrejeme na 180 °C.
Maslo a čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, následne prilejeme kávový likér.
V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do hustejšej peny – šľaháme približne 5 minút.
Čokoládovú zmes s maslom prilejeme k vajciam s cukrom a premiešame, aby sa všetko prepojilo. Následne k zmesi preosejeme múku, kakao a soľ. Všetko spolu premiešame do hladka so silikónovou stierkou.
Formu 18 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie a cesto si nalejeme do pripravenej formy. Pečieme zhruba 25 - 30 minút.
Kávová šľahaná ganache
- 80 g 33 - 35% smotany na šľahanie
- 40 g kávového likéru
- 130 g bielej čokolády
- 200 g 33 – 35% smotany na šľahanie
- 2 plátky plátkovej želatíny
- 50 g mascarpone
Plátok želatíny namočíme do studenej vody.
Čokoládu nasypeme do vyššej nádoby. V malej panvici zohrejeme 40 g šľahačky spolu s espressom na 80 °C.
Vyžmýkame prebytočnú vodu zo želatíny a pridáme ju k zohriatej šľahačke a premiešame. Zmes pridáme k čokoláde, počkáme 1 minútu a následne premiešame do hladka silikónovou stierkou.
Po 5 minútach, prilejeme zvyšných 100 g šľahačky a celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Nemixujeme dlhšie ako minútu.
Prelejeme do plytšej nádoby, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhnúť na 12 hodín alebo cez noc. Na druhý deň ganache vyšľaháme s mascarpone.
Kávovo-orieškové praliné
- 50 g lúpaných mandlí
- 50 g lieskových orechov
- 6 zrniečok pražených kávových zŕn
- 110 g kryštálového cukru
Mandle, lieskovce a kávu dáme na papier na pečenie a budeme piecť 10 minút na 180 °C. Necháme vychladnúť.
Cukor roztopíme na karamel v panvici do zlatista bez miešania, mal by dosiahnuť 190 °C. Následne pridáme orechy s kávou a poriadne premiešame.
Zmes vysypeme na silikónovú podložku a roztlačíme, necháme vychladnúť. Po vychladnutí zmes rozmixujeme do hladka.
Na ozdobenie
- 50 g lieskových orechoch upečených na kúsky
Ganache dáme do potravinárskeho vrecúška s hladkou špičkou s priemerom 10 cm a stredom vytvoríme guličky do ktorých následne nalejeme praliné. Dozdobíme opraženými lieskovcami.
Dobrú chuť!
Celú prvú epizódu si môžete už teraz pozrieť v našom archíve. Druhú epizódu tretej série cukrárskej šou uvidíte 8. októbra o 20:30 na Jednotke.
25 50 75 90