Známa Pavlovka alebo Pavlovovej torta je pomenovaná po slávnej ruskej baletke Anne Pavlovovej. Túto obľúbenú bezlepkovú sladkosť možno pripraviť na niekoľko spôsobov. Variácie chutí sú rôzne a vyskúšať ju môžete tiež v podobe rolády.
Pavlovovej roládu si vyskúšali napiecť aj finalisti v tretej sérii šou Pečie celé Slovensko. Možno si ešte spomeniete na roládu od pekárky Katky, ktorou porotkyne skutočne očarila.
Vyskúšajte si aj vy ľahkú ríbezľovú roládu, ktorá vznikla ako svadobný koláč pre Katkinu dobrú priateľku.
Potrebujete
Roláda
- 216 g bielkov
- 240 g kryštálového cukru
- 1 ČL vínneho octu
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Ríbezľovo - levanduľový krém
- 255 g mrazených čiernych ríbezlí
- 120 g masla
- 21 g kukuričného škrobu
- 60 g kryštálového cukru
- 1 ČL limetkovej šťavy
- 1 žĺtok z "L" vajca
- 200 g krémového syra
- levanduľová esencia / voda
- 100 g čiernych ríbezlí (navyše)
Limetkový kaviár
- 150 g limetkovej šťavy
- 30 g glukózy
- 30 g limetkovej šťavy
- 50 g kryštálového cukru
- 3 g agaru
- gélová farba fialová a zelená
- 1 l slnečnicového oleja (poriadne vychladeného)
Iné
- jedlé kvety - sirôtky (žlté, fialové)
- zopár zelených mikrobyliniek
RTVS online
Postup
Roláda
Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu. Následne pridáme ručne vínny ocot, škrob a vanilkový extrakt. Sneh rozotrieme na papier na pečenie do tvaru obdĺžnika cca 35 x 30 cm. Pečieme na programe horkovzduch na 150 °C cca 25 minút (podľa trúby).
Po dopečení roládu jemne preklopíme vrchnou stranou na druhý list papiera na pečenie. Papier, na ktorom sme piekli jemne stiahneme. Necháme vychladnúť. Nenaľakajte sa, roláda počas pečenia veľmi zväčší objem, ale vo finále spľasne.
Ríbezľovo - levanduľový krém
Ríbezle vložíme do hrnčeka, chvíľu povaríme. Následne ich premixujeme tyčovým mixérom na konzistenciu pyré. Pridáme škrob, žĺtok, limetkovú šťavu, cukor a uvaríme hustý puding. Puding preložíme do misky, prikryjeme natesno potravinárskou fóliou (rovno na povrch), necháme vychladiť.
Po vychladnutí pudingu v druhej miske vymiešame maslo, následne do masla po lyžičkách zašľaháme puding, levanduľovú vodu a nakoniec krémový syr.
Kaviár
Do hrnčeka nalejeme džús, glukózu, cukor a agar. Privedieme do varu, povaríme pár sekúnd a odstavíme. Pridáme limetkovú šťavu. Necháme mierne vychladnúť. Následne prelejeme zmes do squeeze fľašky (môžeme použiť aj striekačku, ale trvalo by nám to podstatne dlhšie).
Zmes po kvapkách púšťame do nádoby s ľadovým olejom. Kaviár necháme chvíľu odstáť v oleji, následne scedíme cez sitko a prepláchneme studenou vodou. Preložíme do uzatvárateľnej nádoby.
Skladanie
Vychladený korpus natrieme (na stranu, na ktorej sa korpus piekol) 2/3 krému, posypeme ríbezľami a kaviárom (nepoužijeme všetok, z uvedeného množstva nám vznikne viac kaviáru). Jemne stočíme do tvaru rolády po dlhšej strane. Vrch ozdobíme ozdobnou špičkou zvyšným krémom, ríbezľami, jedlými kvetmi a kaviárom.Viac receptov nájdete na stránke Pečie celé Slovensko.
25 50 75 90