Talianska kuchyňa patrí k najobľúbenejším a najznámejším na svete. Návšteva tejto južanskej krajiny nie je len kultúrnym, ale aj gastronomickým zážitkom. Ako sa darilo našim finalistom?
Netradičné chute tradičnej pizze
V osobnej výzve finalisti upiekli legendárne talianske jedlo. Do stanu zavítal najväčší odborník na originálnu pizzu Massimo, aby sa podelil o užitočné rady pri jej pečení.
„Podľa mňa, základom dobrej talianskej pizze je cesto,“ uviedla Petra Tóthová. Finalisti sa museli popasovať s kysnutým cestom a s výrobou vlastnej omáčky.
Opäť raz priniesli nápady na rôzne kombinácie ingrediencií a variácie omáčok. Porotkyniam zachutila srdiečková pizza od Timi, ktorú dochutila figami. Mirkina chrenová pizza oslovila Petru Tóthovú. A nevídanú kombináciu vyskúšal aj Tomáš, ktorý využil chuť hrozna a pistácií.
Neznáma technická výzva
V technickej výzve bol pre súťažiacich pripravený recept na sladký toskánsky koláč od babičky. Typickú taliansku tortu Della Nonna môžete ochutnať takmer v každej talianskej cukrárni. U nás je však tento dezert menej známy, preto prekvapil aj našich finalistov.
„Ja som tortu Della Nonna ešte v živote nerobila, ani neviem ako to vyzerá,“ skomentovala Luci.
„Vôbec netuším, čo pečiem,“ úprimne priznala Danka.
„Keďže neviem, ako to má vyzerať, tak sa dá dokafrať asi všetko,“ zhodnotil Tomáš.
„Dajak bolo, dajak bude,“ mávla rukou Mirka.
Recept na babičkin taliansky koláč je síce jednoduchý, ale napriek tomu sa súťažiaci nevyvarovali niektorým chybám. Najčastejšou chybou bola nesprávna hustota krému a prasknuté cesto.
Na prvom mieste v technickej výzve sa umiestnil Tomáš.
Sladké veže rozhodli
V kreatívnej výzve si vyskúšali postaviť vežu z plnených sicílskych Cannoli.
Vyprážanie je jedným z najdôležitejších krokov v ich príprave. Niektorých finalistov tento krok na začiatku potrápil. Cesto na Cannoli treba precízne zlepiť a ustrážiť si správnu teplotu oleja.
Veľkú výzvu pred seba postavili Danka a Timi, ktoré sa pustili do vyprážania obrovskej Cannoli. Danke teplotné podmienky v stane nepriali. Čokoláda sa topila a príprava si vyžiadala rýchlu improvizáciu.
Ako uviedla Jožka „bola to veľmi náročná kreatívna výzva“, ale zodpovedajúca deviatemu kolu. Nároky sa postupne musia zvyšovať a kritéria sprísňovať.
Výsledok kreatívnej výzvy bol rozhodujúci pre záverečné hodnotenie. Tomáš sa svojimi Cannoli pre Donatellu zachránil zo zóny ohrozenia. Timi odviedla výbornú prácu pri príprave Cannoli vo farbách talianskej vlajky, ktorou si zabezpečila titul pekárky týždňa.
Šou Pečie celé Slovensko opustila Danka.
„Ja som vďačná za celý tento projekt a že ma doma donútili prihlásiť sa, lebo ja som si vôbec neverila.“
Danka sa umiestnila na piatom mieste v súťaži o najlepšieho amatérskeho pekára a jej vďaka patrí rodine.
„Že ma podporovali, a ochutnávali a prežívali to pečenie so mnou. Takže som šťastná.“
Celú epizódu si môžete pozrieť znova v archíve Pečie celé Slovensko.