Talianska kuchyňa je jednou z najznámejších a najslávnejších na svete. Je známa jednoduchými, ale chutnými jedlami z čerstvých surovín. Jej vône a chute prenesieme zo stanu v Bernolákove na vaše televízne obrazovky.
V osobnej výzve finalisti pripravia pizzu. Opäť prekvapia netradičnými kombináciami slaných a sladkých ingrediencií a privítajú tajného hosťa.
V technickej výzve sa prenesieme na taliansky vidiek. Sladký koláč od babičky rozvonia stan vanilkou.
A nakoniec v kreatívnej výzve postavia pyramídy z cannoli. Typický dezert zo Sicílie niektorých finalistov potrápi. Nie všetko pôjde podľa plánu.
Kam na Margheritu?
Vedeli ste, že najlepšiu
pizzu Margheritu
si môžete dopriať v Neapole?
Je pomenovaná podľa manželky kráľa Umberta I., ktorý spolu so svojou milou navštívil v roku 1889 mesto Neapol . Počas ich návštevy si vyžiadal pripraviť miestnu špecialitu. Tejto úlohy sa zhostil kuchár Raffaele Esposito. Kráľovskému páru pripravil pizzu s rajčinami, syrom mozzarella a bazalkou. Tieto tri suroviny symbolizovali národné farby Talianska.
Tiramisu pre dobrú náladu
Temperamentné Taliansko je známe aj sladkými dezertami. Jeden z najznámejších je obľúbené tiramisu. Pochádza z preslávených Benátok a jeho názov je odvodený od talianskeho „tirami“, čo v preklade znamená „potiahni ma“. Obrazne sa dá tento preklad vysvetliť ako „podvihnúť náladu“.
Lahodné tiramisu pre dobrú náladu si viete pripraviť veľmi jednoducho aj sami. Inšpiráciu môžete čerpať zo
zbierky receptov
z druhej série Pečie celé Slovensko, v ktorej finalisti priniesli niekoľko nápadov na jeho rôzne varianty.
Dobrú chuť!
Nezabudnite, že deviatu epizódu Pečie celé Slovensko vysielame už v nedeľu o 20:30 na Jednotke.