Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Vianočné pečenie: Recept na vanilkové rožky podľa Miňa Macuľu

Vanilkové rožteky na sviatočnom stole nesmú chýbať.

Vianočné pečenie: Recept na vanilkové rožky podľa Miňa Macuľu

Víťaz prvej série šou Pečie celé Slovensko Miňo Macuľa sa so svojimi fanúšikmi podelil o ďalší skvelý recept.

Tentoraz na svojom Instagrame prezradil rokmi overený recept na vanilkové rožky, ktoré sú vianočnou klasikou mnohých z nás.

Ak tieto krehké a lahodné koláčiky nesmú chýbať ani na vašom vianočnom podnose, vyskúšajte Miňov recept.

Vanilkové rožky

  • 320 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 200 g práškového cukru
  • 50 g vanilínového cukru

K preosiatej múke pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. To dáme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky.

Cesto následne nakrájame na menšie kúsky, z ktorých šúľame valčeky s hrúbkou asi 1 cm. Z nich si nakrájame podľa pravítka 8 cm veľké kusy, z ktorých na plechu tvarujeme rožteky.

Rožky počas pečenie zväčšujú objem, preto ich nedávame blízko seba. Mohli by sa totiž polepiť.

Pečieme v rozohriatej rúre na 180°C asi 10- 15 minút. Rožky by nemali úplne zhnednúť, aby neboli spálené či príliš spečené.

Po upečení vyberieme z rúry a necháme chvíľku vychladnúť. Ešte teplé obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru. Pozor, teplé rožky sú krehké.

Vlašské orechy môžeme vymeniť za pistácie. Vtedy do cesta nedávame vanilkovú pastu. Hotové rožky obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru a v mletých pistáciách.

25 50 75 90