Víťaz prvej série šou Pečie celé Slovensko Miňo Macuľa sa so svojimi fanúšikmi podelil o ďalší skvelý recept.
Tentoraz na svojom Instagrame prezradil rokmi overený recept na vanilkové rožky, ktoré sú vianočnou klasikou mnohých z nás.
Ak tieto krehké a lahodné koláčiky nesmú chýbať ani na vašom vianočnom podnose, vyskúšajte Miňov recept.
Vanilkové rožky
- 320 g hladkej múky
- 250 g masla
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 PL vanilkovej pasty
- 200 g práškového cukru
- 50 g vanilínového cukru
K preosiatej múke pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. To dáme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky.
Cesto následne nakrájame na menšie kúsky, z ktorých šúľame valčeky s hrúbkou asi 1 cm. Z nich si nakrájame podľa pravítka 8 cm veľké kusy, z ktorých na plechu tvarujeme rožteky.
Rožky počas pečenie zväčšujú objem, preto ich nedávame blízko seba. Mohli by sa totiž polepiť.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180°C asi 10- 15 minút. Rožky by nemali úplne zhnednúť, aby neboli spálené či príliš spečené.
Po upečení vyberieme z rúry a necháme chvíľku vychladnúť. Ešte teplé obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru. Pozor, teplé rožky sú krehké.
Vlašské orechy môžeme vymeniť za pistácie. Vtedy do cesta nedávame vanilkovú pastu. Hotové rožky obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru a v mletých pistáciách.
25 50 75 90