Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Vianočným majstrom pekárom sa stal Martin Nikodým. Tu je jeho rodinný recept

Šesť známych osobností prišlo do stanu v Bernolákove, aby si vyskúšali svoje pekárske zručnosti.

Vianočným majstrom pekárom sa stal Martin Nikodým. Tu je jeho rodinný recept

Dominika Kavaschová, Janka Kovalčíková, Katka Koščová, Martin Nikodým, Peter Marcin a Andy Kraus sa postarali o vianočnú zábavu a cukrárske inšpirácie.

Pekárov čakali dve výzvy. V technickej výzve pripravovali včelie úliky. V kreatívnej upiekli sladké rolády chutí od výmyslov sveta.

vianočný_špeciál_pečie.jpg

Vianočným majstrom pekárom sa stal moderátor Martin Nikodým, ktorému sa darilo v technickej aj kreatívnej výzve.

Do šou prišiel s rodinným receptom na vianočnú orechovo-citrónovú roládu. „Je tam hojnosť všetkého. Je tam hojne orechov, hojne masla, hojne cukru,“ uviedol.

Staviť na overený rodinný recept sa mu oplatilo. „Dokonalá roláda, ktorú by si mal každý upiecť,“ zhodnotila Petra Tóthová.

Martin_Nikodým_rolada.jpg

Na odporúčanie Petry Tóthovej prinášame recept na rodinnú roládu od Martina Nikodýma. Vďaka jej nízkej náročnosti si ju môže vyskúšať naozaj každý.

Pripravte si

Piškóty

60 g hladká múka
35 g práškový cukor
3 vajcia

Orechová zložka

50 g pomletých piškót
500 ml pomletých vlašských orechov
500 g práškového cukru
150 g rumu

Plnka

250 g mäkkého masla
200 g práškového cukru
40 g vanilkového cukru
šťava z 2 citrónov

Ako na to

1. Najskôr si upečieme piškóty. Žĺtky a 20g cukru vyšľaháme spolu do peny. Z bielkov  vyšľaháme sneh a vmiešame zvyšný cukor. Keď je sneh pevný, krátko vmiešame pripravenú žĺtkovú zmes. Na záver pridáme preosiatu múku.

Na plech pripravíme papier na pečenie. Cukrárskym vreckom s hladkou guľatou špičkou vytlačíme na plech piškóty. Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C do zlatista cca 10-12 minút.

2. Ďalším krokom je príprava orechovej zložky. Upečené piškóty pomelieme a zmiešame s mletými orechmi, preosiatým práškovým cukrom a rumom.

3. Nakoniec pripravíme plnku. Maslo, práškový a vanilkový cukor a šťavu z cintrónov vyšľaháme do hladkého krému. Ochutnáme. Ak nie zmes nie je dostatočne citrónová, tak pridáme šťavu.

4. Papier na pečenie o rozmere 30 x 40 cm pocukrujeme práškovým cukrom. Orechovú zmes najskôr poroztláčame rukami a napokon do hladka rozvaľkáme. Cesto, ktoré pretŕča z papiera odrežeme. Zvyšky cesta si ponecháme na dekorácie.

Časť citrónového krému odoberieme na dekorovanie a zvyšok natrieme na pripravený orechový plát.

5. Na zarolovanie použijeme papier na pečenie. Dáme na chvíľu zatuhnúť a môžeme dekorovať.

Pre výraznejší efekt, do odrezkov orechovej zmesi môžeme pridať kakao. Zmes bude tmavšia a na roláde vynikne.


25 50 75 90