Diváci Pečie celé Slovensko často premýsľajú nad pravidlami hodnotenia finalistov. Prekvapí ich, ak zo šou vypadne súťažiaci, ktorý bol aj viacnásobným pekárom týždňa. To sa stalo napríklad pekárke Katke v tretej sérii šou, kedy po trojnásobnom obhájení tohto titulu šokovala vypadnutím.
Ako sa to môže stať? Prihliadajú porotkyne na ich predošlé úspechy alebo pozerajú iba na aktuálne nezdary? Obrátili sme sa na porotkyňu Petru Tóthovú, aby nám odpovedala na divácku otázku:
„Ako prebieha hodnotenie každého kola. Ako sa boduje? Berú sa do úvahy aj predchádzajúce kolá?“
Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku
„Každé kolo je hodnotené samostatne,“ reaguje na divácku otázku porotkyňa Petra. „Čiže to, ako sa darí danému súťažiacemu v danom kole je to, čo rozhoduje pre nás či postupuje alebo nepostupuje,“ vysvetľuje.
Systém je nastavený tak, aby súťažiaci nestrácali motiváciu podávať maximálny výkon v každom kole. „Nepozeráme sa na to, ako sa mu darilo predtým, ale ako sa mu darí v danom kole,“ hovorí Petra Tóthová.
Pekári pečú niekoľko dlhých týždňov a čelia rôznym výzvam. Stretávajú sa s receptami, ktoré nikdy predtým neskúšali a po čase sa dostaví aj únava. Mohlo by sa potom stať, že v súťaži jednoducho poľavia. „To je pointa toho, aby sa každý snažil, každý jedenkrát a nespoliehal sa na to, že sa mu darilo predtým a teraz sa mu nemusí,“ upozorňuje.
Sledujte štvrtú sériu Pečie celé Slovensko už čoskoro!