Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Mrkvový koláč podľa pekára týždňa Dávida. Takto bude dokonalý (RECEPT)

Pripravte si mrkvový koláč, ktorý chutí ako bezstarostné detstvo.

Mrkvový koláč podľa pekára týždňa Dávida. Takto bude dokonalý (RECEPT)

Pekárom týždňa sa v prvom kole stal Dávid, ktorý si ako osobnú výzvu zvolil lahodný mrkvový koláč s príchuťou bezstarostného detstva. „Mrkvový koláč nám často piekla babka, keď sme boli so sestrou na prázdninách. Koláč nám potom zbalila a išli sme do neďalekého parku, kde sme si pri preliezkach urobili piknik a pochutnali si na ňom,“ zaspomínal si Dávid.

Ak ste pri pohľade na tento krásny koláč dostali chuť vyskúšať Dávidov recept, smelo do toho. Príprava nie je jednoduchá, no odmenou vám bude naozaj výnimočný gurmánsky zážitok.

Budete potrebovať:

Na korpus:

  • 1 a ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • ¾ hrnčeka oleja
  • 1,5 hrnčeka polohrubej múky
  • 3 hrnčeky nastrúhanej surovej mrkvy
  • 3/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
  • ¾ balenia prášku do pečiva
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 3 vajcia
  • 2 ČL čerstvého zázvoru

Na krém:

  • 500 g cream cheese
  • 60 g práškového cukru
  • šťavu z jedného citróna
  • kôru z jedného pomaranča

Na mrkvový džem s brandy:

  • 1 kg uvarenej mrkvy
  • 200 g vody
  • 350 g kryštálového cukru
  • šťavu z dvoch citrónov
  • 4 lyžičky čerstvého zázvoru
  • 10 g pektínu
  • 100 ml brandy

Na ozdobu:

  • nasekané a celé pekanové orechy
  • 100 g zeleného marcipánu
  • 250 g oranžového marcipánu

DSC_6082.JPG

Ako na to?

Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny. Postupne na striedačku pridávajte olej a zvyšné sypké suroviny. Na konci primiešajte mrkvu a zázvor.

Korpus pečte zhruba 40 minút pri teplote 180 °C vo forme s priemerom 30 cm. Kým sa koláč pečie, vyšľahajte cream cheese spolu s práškovým cukrom.

Pridajte šťavu z citróna, kôru z pomaranča a krém preneste do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou, pomocou ktorého ho budete nanášať na vychladnutý koláč spolu s mrkvovým džemom.

Uvarenú mrkvu rozmixute pomocou tyčového mixéra. Pridajte 2 PL cukru a 10 g pektínu a za stáleho miešania priveďte do varu. Po minúte varenia pridajte zvyšný cukor, zázvor a varte za stáleho miešania asi 10 minút, kým džem nezhustne.

Nakoniec pridajte šťavu z citróna a brandy. Menšiu časť marcipánu nafarbite na zeleno, väčšiu na oranžovo a ručne si vymodelujte mrkvičku na ozdobovanie.

Už v nedeľu 6. októbra sa môžete tešiť na druhé kolo obľúbenej šou Pečie celé Slovensko. Tentoraz nás čaká pravá sviatočná atmosféra, pretože témou kola budú hody. Ak ste nestihli prvú epizódu, pozrieť si ju môžete v našom online archíve.

25 50 75 90