Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Čarodejnícke kotlíky podľa Pekárky týždňa Janky. Tento dezert vydesí každú návštevu

Oslavujete Halloween alebo si iba chcete s deťmi pripraviť strašidelný dezert?

RECEPT: Čarodejnícke kotlíky podľa Pekárky týždňa Janky. Tento dezert vydesí každú návštevu

S týmto receptom podľa pekárky Janky z Pečie celé Slovensko budete mať úspech zaručený. Čarodejnícke kotlíky pripravené z makroniek Janka venuje „skvelým kamarátkam, bývalým spolužiačkam, susedkám, šikovným kuchárkam, pekárkam, ktoré sú skvelé čarodejníčky vo svojich kuchyniach.“

Budete potrebovať

Na škrupinky makroniek:

  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 110 g vaječných bielkov
  • 150 g krupicového cukru
  • 35 g vody
  • čierne práškové farbivo
  • zelené práškové farbivo

Na zdobenie:

  • 140 g bielej čokolády
  • zelené farbivo do čokolády
  • ružové farbivo do čokolády
  • čiernu jedlú fixu

Na kokosovú náplň:

  • 100 ml kokosového mlieka (z plechovky)
  • 300 g bielej čokolády
  • 1 PL strúhaného kokosu

Na ananásovú náplň:

  • 100 ml ananásového pyré
  • 2 PL kryštálového cukru (množstvo môžete prispôsobiť kyslosti pyré)
  • 3 PL vody
  • 1 PL gustínu
  • 100 ml malibu likéru

Ako na to?

Mandľovú múku a práškový cukor dajte do mixéra a poriadne rozmixujte. Následne zmes preosejte cez sitko, aby vám v zmesi nezostali žiadne väčšie kúsky a zároveň aby sa zmes prevzdušnila. Do preosiatej zmesi pridajte polovicu vaječných bielok a vypracujte tuhú mandľovú hmotu.

Z kryštálového cukru a vody uvarte cukrový sirup. Medzitým si nechajte šľahať zbytok bielok. Keď sirup dosiahne teplotu 110 °C, pridajte otáčky na mixéri. Sirup pri teplote 118 °C vlejte k šľahaným bielkam. Bielka šľahajte až do momentu stuhnutia peny a ochladenia misky.

Do mandľovej hmoty postupne pridávajte penu, ktorú jemne zapracujte. Keď je hmota ešte tuhá a bielka sú v celej mandľovej zmesi zapracované, rozdeľte si cesto na dve časti. Do menšej časti, cca ¼ objemu, pridajte zelené farbivo a do zvyšku čierne farbivo.

Obe cestá miešajte, pokiaľ sa vám nelejú ako láva. Následne ich preneste do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Obe vrecká si na konci zagumičkujte, aby cesto neobschlo a nevytieklo.

Na plech si položte predlohu, ktorú prikryjete papierom na pečenie. Následne nastriekajte čierne kotlíky a nechajte trochu prisušiť, aby sa vám nezliali farby. Po približne 5 minútach nastriekajte aj zelené bubliny.

Makronky spočiatku šušte pri teplote 90 °C 10 minút pri pootvorených dvierkach, následne pečtepri teplote 130 °C 13 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte makronky vychladnúť na plechu. Počas pečenia si môžete pripraviť náplne.

Kokosové mlieko zohrejte a pridajte bielu čokoládu, ktorú miešaním v teplom mlieku roztopte. Pridajte kokos a nechajte v chladničke stuhnúť. Keď je zmes studená, môžete ju rozmixovať do krému.

Ananásové pyré nalejte do hrnca a zmiešajte gustín s vodou, ktorý pridáte k pyré. Varte do zhustnutia. Keď zmes tuhne, prilejte likér a dobre premiešajte. Nechajte vychladiť. Makronky naplňte kokosovou ganážou a ananásovým vkladom.

Nakoniec makronky ozdobte farebnou čokoládou (zelenou a ružovou). Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekajte malé bublinky a stekance z kotlíka. Kotlík môžete dotieňovať čiernou jedlou fixkou.

25 50 75 90