Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Chutné žĺtkové rakvičky podľa Jožky

Oslaďte si deň vďaka tomuto lahodnému dezertu.

RECEPT: Chutné žĺtkové rakvičky podľa Jožky

Oslovili vás žĺtkové rakvičky, ktoré pripravovali finalisti v piatom kole šou Pečie celé Slovensko? Prinášame recept, s ktorým ich určite zvládnete. Sú ideálnu voľbou na halloweensku párty, ale aj obyčajné nedeľné posedenie. Závisí na vašej kreativite a vkuse, ako ich vo finále ozdobíte. Môžete sa pohrať s dekoráciami, ktoré rakvičkám dodajú ten správny šmrnc.

DSC_2182.JPG

Pred pečením si pripravte:

Suroviny:

  • 180 g cukor práškový
  • 3 g cukor vanilkový
  • 12 g vajcia
  • 60 g žĺtky
  • 100 g stužený pokrmový tuk

Dohotovenie:

  • 200 g smotana na šľahanie 35 %
  • 150 g čierna poťahová hmota
  • 20 g biela poťahová hmota
  • 20 g červená poťahová hmota

Web Pečie celé Slovensko Web Pečie celé Slovensko

Ako na to?

Formičky na rakvičky dôkladne vymastíme dvakrát rozpusteným pokrmovým tukom, aby sa nám cesto nelepilo. Rúru predhrejeme na teplotu 150 °C, čo zabezpečí ideálny začiatok pečenia.

Preosejeme práškový cukor, aby sme dosiahli jemnú textúru a pridáme vanilkový cukor, žĺtka a vajcia. Všetko spolu vyšľaháme do hustej a hladkej peny. Hotovú zmes potom naplníme do vymastených formičiek, a to približne do dvoch tretín ich objemu.

Formičkami jemne zatrasieme, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 150 °C asi 10 minút, potom znížime teplotu na 130 °C a pokračujeme v pečení ďalších 30 minút.

Po upečení rakvičky necháme mierne vychladnúť a potom ich opatrne vyberieme z formičiek. Na vychladnuté rakvičky pridáme našľahanú šľahačku, podobne ako pri zdobení parížskych rožtekov.

Nakoniec už len stačí dezert naaranžovať a pridať ozdobu podľa vášho vkusu.

25 50 75 90