Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Oživujeme zabudnuté recepty. Vyskúšajte si broskyne

Sladké broskyne, na ktorých si pochutnáte aj v zime.

RECEPT: Oživujeme zabudnuté recepty. Vyskúšajte si broskyne
V desiatom kole sme si pripomenuli zabudnuté dezerty, ktoré sú dnes už skôr raritou. Spomínate si na klasické broskyne? Kedysi nesmeli chýbať na žiadnom svadobnom stole.

Korpus

  • 270 g hladkej múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 2 vajcia 80 g cukru krupica
  • 60 ml plnotučného mlieka 60 g masla (roztopené a vychladené na izbovú
  • teplotu) 1/4 čl soli
  • 1/2 čl citrónovej kôry

Pre dokonalé sušienky začneme preosiatím múky spolu s práškom do pečiva do veľkej misy. V samostatnej nádobe vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme mlieko, rozpustené maslo, štipku soli a trochu nastrúhanej citrónovej kôry pre jemnú arómu. Po častiach zapracujeme suché suroviny do vaječnej zmesi, kým nevznikne jemné a vláčne cesto.

Na záver cesto ešte premiesime rukami, vytvarujeme do gule a necháme 15 minút odpočívať v chladničke, to zaručí jednoduchšiu manipuláciu.

Rúru predhrejeme na 165 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Medzitým si pripravíme cesto a z neho vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na približne 22 rovnakých kúskov. Z každého kúska vytvarujeme hladkú guľku, ktorú položíme na plech a jemne sploštíme jej spodnú časť.

Sušienky pečieme 10 až 15 minút, pričom dávame pozor, aby spodky získali zlatohnedú farbu, zatiaľ čo vrchy zostanú svetlé. Po upečení, kým sú ešte teplé, opatrne vyrežeme v spodnej časti každej sušienky malý otvor na plnku. Vydlabané sušienky popárujeme a odložíme bokom.

Plnka

  • 250 g syra ricotta
  • 50 g cukru krupica
  • 1/2 čl vanilkovej pasty
  • 1 čl pomarančovej kôry

Ricottu s cukrom šľaháme do hladka, kým nevznikne krém. Následne primiešame pomarančovú kôru a vanilkovú pastu. Zmes prikryjeme fóliou a chladíme.

EP.10_323.JPG

Dokončenie

  • 250 g cukru krupica (na obaľovanie)
  • žlté a červené tekuté potravinárske farbivo
  • 1 PL rumu
  • 30 g marcipánu
  • zelené farbivo na lístky

Upečené koláčiky naplníme množstvom ricottovej plnky tak, aby úplne vyplnila priestor a zároveň zakryla okraje. Potom spojte dve ploché strany plnených polovičiek koláčikov, aby plnka jemne vystúpila v mieste spojenia.

Pripravte si tri misky na finálnu úpravu broskýň. Do prvej nalejte 2 polievkové lyžice vody zmiešané s rumom a pridajte jednu potravinársku farbu. Rovnaký postup zopakujte v druhej miske s druhou farbou. Do tretej misky nasypte kryštálový cukor.

Koláčiky namáčajte podľa farieb – v mieste spojenia najskôr do žltej zmesi, aby ste vytvorili základ farby broskyne. „Líčka“ koláčikov ponorte do červenej zmesi. Nakoniec ich jemne obaľte v cukre, aby získali sladký a lesklý povrch.

Z ručne vytvorených lístkov ozdobte každú broskyňu pre realistický vzhľad.

25 50 75 90