Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Ázijské bagle od Pekárky týždňa Danky. Nesmú chýbať na vašom silvestrovskom stole

Pripravte si túto exotickú pochúťku, ktorá poteší nejedného maškrtníka.

RECEPT: Ázijské bagle od Pekárky týždňa Danky. Nesmú chýbať na vašom silvestrovskom stole Zdroj: STVR

Pri príprave tohto receptu sa Danka inšpirovala chuťami ďalekej Ázie. Nemôže preto chýbať jej milovaný koriander a jemne pikantné chutney. Ak chcete tento rok na Silvestra zahviezdiť a potešiť hostí niečím netradičným, vyskúšajte tento recept.

Budete potrebovať

Na odpaľované cesto:

  • 190 ml vody
  • 75 g masla
  • 8 g soli
  • 150 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 1 vajce + 2 PL vody na potretie

Na jablkové chutney:

  • 2 šalotky
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 2 zelené jablká
  • 5 PL sójovej omáčky extra tmavej
  • 2 PL datľového sirupu
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL mletej škorice
  • 1 PL jablčného octu
  • šťavu z ½ citróna
  • 150 ml vody
  • 1 plát želatíny

Na hráškové pesto:

  • 450 g mrazeného hrášku
  • 45 g lístkov čerstvého koriandru
  • 115 g pražených slaných kešu orieškov
  • 9 PL slnečnicového oleja
  • šťava z 1 ½ limetky
  • 1 ½ ČL soli

Na hráškový krém:

  • celé hráškové pesto
  • 150 g masla
  • 150 g smotanového syra
  • 1 ČL soli

Na ozdobu:

  • lístky čerstvého koriandru (cca 5 lístkov na každý kúsok)
  • 2 ČL bieleho sezamu
  • 1 ČL čierneho sezamu
  • ½ ČL hrubozrnnej soli

Ako na to?

Rúru predhrejte na 175 °C s ventilátorom. Vodu, soľ a maslo zohrievajte, kým nezačne vrieť. Pridajte preosiatu múku a miešajte na sporáku cca 2 minúty, kým cesto vytvorí súvislú vrstvu na dne hrnca. Nechajte vychladnúť na 40 °C.

Do vychladnutého cesta postupne pridávajte rozmiešané vajíčka, pričom konzistenciu sledujte, aby nebola ani príliš hustá, ani riedka. Cesto preneste do cukrárskeho vrecka a hladkou špičkou (priemer 10 mm) tvarujte kruhy na perforovanú podložku.

Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte sezamom a hrubozrnnou soľou. Pečte 20 minút pri zatvorenej rúre a ďalších 10 minút pri otvorenej. Nechajte vychladnúť.

Na chutney nakrájajte šalotku na pásiky, osmažte na oleji, pridajte nakrájané jablká, sójovú omáčku, datľový sirup, zázvor, škoricu, ocot, citrónovú šťavu a časť vody. Duste na nízkom ohni 30 minút, pričom podľa potreby prilievajte vodu.

Želatínu napučte, pridajte do rozmixovaného chutney, premiešajte do rozpustenia a dajte zachladiť. Chutney plňte do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.

Hrášok uvarte a oblanšírujte v studenej vode. mixujte s koriandrom, kešu, olejom, limetkovou šťavou a soľou do hladkého pesta.

Maslo a smotanový syr izbovej teploty vyšľahajte so soľou. Pridajte hráškové pesto a vyšľahajte do hladkého krému. Vychlaďte a plňte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.

Bagle rozrežte na polovice. Spodnú časť naplňte chutney a hráškovým krémom, dozdobte koriandrovými lístkami a prikryte vrchnou časťou. Podávajte vychladené.

25 50 75 90