Pri príprave tohto receptu sa Danka inšpirovala chuťami ďalekej Ázie. Nemôže preto chýbať jej milovaný koriander a jemne pikantné chutney. Ak chcete tento rok na Silvestra zahviezdiť a potešiť hostí niečím netradičným, vyskúšajte tento recept.
Budete potrebovať
Na odpaľované cesto:
- 190 ml vody
- 75 g masla
- 8 g soli
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 1 vajce + 2 PL vody na potretie
Na jablkové chutney:
- 2 šalotky
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 zelené jablká
- 5 PL sójovej omáčky extra tmavej
- 2 PL datľového sirupu
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletej škorice
- 1 PL jablčného octu
- šťavu z ½ citróna
- 150 ml vody
- 1 plát želatíny
Na hráškové pesto:
- 450 g mrazeného hrášku
- 45 g lístkov čerstvého koriandru
- 115 g pražených slaných kešu orieškov
- 9 PL slnečnicového oleja
- šťava z 1 ½ limetky
- 1 ½ ČL soli
Na hráškový krém:
- celé hráškové pesto
- 150 g masla
- 150 g smotanového syra
- 1 ČL soli
Na ozdobu:
- lístky čerstvého koriandru (cca 5 lístkov na každý kúsok)
- 2 ČL bieleho sezamu
- 1 ČL čierneho sezamu
- ½ ČL hrubozrnnej soli
Ako na to?
Rúru predhrejte na 175 °C s ventilátorom. Vodu, soľ a maslo zohrievajte, kým nezačne vrieť. Pridajte preosiatu múku a miešajte na sporáku cca 2 minúty, kým cesto vytvorí súvislú vrstvu na dne hrnca. Nechajte vychladnúť na 40 °C.
Do vychladnutého cesta postupne pridávajte rozmiešané vajíčka, pričom konzistenciu sledujte, aby nebola ani príliš hustá, ani riedka. Cesto preneste do cukrárskeho vrecka a hladkou špičkou (priemer 10 mm) tvarujte kruhy na perforovanú podložku.
Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte sezamom a hrubozrnnou soľou. Pečte 20 minút pri zatvorenej rúre a ďalších 10 minút pri otvorenej. Nechajte vychladnúť.
Na chutney nakrájajte šalotku na pásiky, osmažte na oleji, pridajte nakrájané jablká, sójovú omáčku, datľový sirup, zázvor, škoricu, ocot, citrónovú šťavu a časť vody. Duste na nízkom ohni 30 minút, pričom podľa potreby prilievajte vodu.
Želatínu napučte, pridajte do rozmixovaného chutney, premiešajte do rozpustenia a dajte zachladiť. Chutney plňte do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
Hrášok uvarte a oblanšírujte v studenej vode. mixujte s koriandrom, kešu, olejom, limetkovou šťavou a soľou do hladkého pesta.
Maslo a smotanový syr izbovej teploty vyšľahajte so soľou. Pridajte hráškové pesto a vyšľahajte do hladkého krému. Vychlaďte a plňte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
Bagle rozrežte na polovice. Spodnú časť naplňte chutney a hráškovým krémom, dozdobte koriandrovými lístkami a prikryte vrchnou časťou. Podávajte vychladené.
25 50 75 90