Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Čokoládové gule podľa Majstra pekára Paliho. Nielen vianočná pochúťka

Pripravte si sviatočný dezert podľa víťaza šou Pečie celé Slovensko.

RECEPT: Čokoládové gule podľa Majstra pekára Paliho. Nielen vianočná pochúťka Zdroj: STVR

„Bez čokolády si svoje Vianoce neviem predstaviť,“ prezradil nám Pali, Majster pekár a autor tohto skvelého receptu. „Gule sú hneď v niekoľkých druhoch čokolády a vo vnútri tiež nájdete typické vianočné chute,“ dodal víťaz tohtoročnej série Pečie celé Slovensko.

Budete potrebovať

Na gaštanový mousse:

  • 100 ml mlieka
  • 10 g medu
  • 30 g žĺtkov
  • 150 g gaštanového pyré
  • 14 g želatínovej masy
  • 85 g šľahačkovej smotany

Na hrozienka v rume:

  • 150 g hrozienok
  • 200 ml rumu

Na kakaový korpus:

  • 2 vajcia
  • 125 ml kyslej smotany
  • 125 ml kávy
  • 105 ml oleja
  • 140 g hladkej múky
  • 185 g krupicového cukru
  • 35 g kakaa
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • štipku soli

Na čokoládovú polevu:

  • 750 g horkej čokolády + 200 ml oleja
  • 750 g mliečnej čokolády + 200 ml oleja
  • 750 g bielej čokolády + 200 ml oleja

Na dekoráciu:

  • 100 g sekaných mandlí
  • 100 g kakaa
  • plátkové zlato
  • 100 g modelovacej hmoty (Smartflex Flower)
  • zlatú farbu (prášková)

Ako na to?

Zmiešajte všetky suché suroviny v miske a prosejte ich. V druhej miske spojte všetky tekuté suroviny. Obe zmesi zmiešajte ručne metličkou, vymiešajte do hladka a pečte vo forme na pologule pri teplote 165 °C približne 15 minút.

Následne si pripravte čokoládovú penu. Mlieko s medom zahrejte, pridajte žĺtka a zohrejte na 82 °C. Pridajte želatínu, zmes rozpustite a nalejte na gaštanové pyré. Vymiešajte do hladka a schlaďte na 25 °C. Pridajte jemne vyšľahanú šľahačku. Navrstvite na oriešky macerované v rume, priklopte pripraveným cestom a nechajte cez noc poriadne zatuhnúť.

Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, pridajte olej a premixujte ponorným mixérom. Dezerty napichnite na špajlu a plynulým ťahom namočte do čokolády. Jemne otrite a uložte na podložku. Na vrstvenie čokolády v pohári vytvorte mramorový efekt.

Každú guľu odzdobte jedlým zlatom. Na vrch umiestnite očko na zavesenie vymodelované z modelovacej hmoty.

25 50 75 90