„Bez čokolády si svoje Vianoce neviem predstaviť,“ prezradil nám Pali, Majster pekár a autor tohto skvelého receptu. „Gule sú hneď v niekoľkých druhoch čokolády a vo vnútri tiež nájdete typické vianočné chute,“ dodal víťaz tohtoročnej série Pečie celé Slovensko.
Budete potrebovať
Na gaštanový mousse:
- 100 ml mlieka
- 10 g medu
- 30 g žĺtkov
- 150 g gaštanového pyré
- 14 g želatínovej masy
- 85 g šľahačkovej smotany
Na hrozienka v rume:
- 150 g hrozienok
- 200 ml rumu
Na kakaový korpus:
- 2 vajcia
- 125 ml kyslej smotany
- 125 ml kávy
- 105 ml oleja
- 140 g hladkej múky
- 185 g krupicového cukru
- 35 g kakaa
- ½ ČL sódy bikarbóny
- štipku soli
Na čokoládovú polevu:
- 750 g horkej čokolády + 200 ml oleja
- 750 g mliečnej čokolády + 200 ml oleja
- 750 g bielej čokolády + 200 ml oleja
Na dekoráciu:
- 100 g sekaných mandlí
- 100 g kakaa
- plátkové zlato
- 100 g modelovacej hmoty (Smartflex Flower)
- zlatú farbu (prášková)
Ako na to?
Zmiešajte všetky suché suroviny v miske a prosejte ich. V druhej miske spojte všetky tekuté suroviny. Obe zmesi zmiešajte ručne metličkou, vymiešajte do hladka a pečte vo forme na pologule pri teplote 165 °C približne 15 minút.
Následne si pripravte čokoládovú penu. Mlieko s medom zahrejte, pridajte žĺtka a zohrejte na 82 °C. Pridajte želatínu, zmes rozpustite a nalejte na gaštanové pyré. Vymiešajte do hladka a schlaďte na 25 °C. Pridajte jemne vyšľahanú šľahačku. Navrstvite na oriešky macerované v rume, priklopte pripraveným cestom a nechajte cez noc poriadne zatuhnúť.
STVR online
Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, pridajte olej a premixujte ponorným mixérom. Dezerty napichnite na špajlu a plynulým ťahom namočte do čokolády. Jemne otrite a uložte na podložku. Na vrstvenie čokolády v pohári vytvorte mramorový efekt.
Každú guľu odzdobte jedlým zlatom. Na vrch umiestnite očko na zavesenie vymodelované z modelovacej hmoty.
25 50 75 90