Úvod Novinky Šport
Štyri faktory, ktoré priniesli slovenskému tímu bronz na ZOH 2022
Štyri faktory, ktoré priniesli slovenskému tímu bronz na ZOH 2022

Štyri faktory, ktoré priniesli slovenskému tímu bronz na ZOH 2022

Na ZOH 2022 dosiahla slovenská hokejová reprezentácia historický úspech.

Prinášame štyri faktory, prečo slovenskí hokejisti uspeli na ZOH 2022.

Nový športový kanál na RTVS Mobilný banner pre šport

Miroslav Šatan a Craig Ramsay

Výsledok Slovenska na ZOH 2022 v Pekingu nie je dielom náhody. Je výsledkom systémovej práce kanadského trénera Craiga Ramsayho, ktorého si v roku 2017 vybral generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Ramsay priniesol herný prejav založený na korčuľovaní a tímovom poňatí – piati dopredu, piati dozadu. Do nominácií sa nebál vytiahnuť mladých či menej známych hokejistov.

Pod jeho vedením sa postupne zlepšovali nielen výkony, ale aj výsledky. Na minuloročnom svetovom šampionáte Slováci prvýkrát od roku 2013 postúpili do štvrťfinále.

No vrchol Ramsayho éry prišiel až pod piatimi kruhmi v Pekingu, kde jeho tím dosiahol tretie miesto.

„Zmenil v nás mentalitu, že keď budeme hrať spolu a ako tím, naozaj môžeme zdolať každého. Švédov, Fínov, USA, hocikoho. Myslím si, že toto bol ten najväčší bod zlomu. Začali sme veriť sami sebe a že to môžeme naozaj dokázať. Postupne sme sa posúvali, minulý rok sme po dlhom čase spravili štvrťfinále a dneska máme medaily na krku,“ vyjadril sa pre TASR útočník Michal Krištof.

Miroslav Šatan a Craig Ramsay na ZOH 2022.jpg

Kolektív

Jedno zo športových klišé znie, že základom každého tímového úspechu je dobrá partia. Potvrdilo sa to i v Pekingu.

Za všetko hovoria slová Craiga Ramsayho: „Za 50 a viac rokov, čo som pri hokeji, som nevidel taký tím, kde každý jeden hráč ´položil život´ za to, aby vyhral zápas.“

„Veľmi sa hodí, že chalani si odovzdávajú medaily jeden druhému, pretože ten tím jeden pre druhého bojoval počas celého turnaja,“ komentoval v priamom prenose na okruhu :ŠPORT Boris Valábik to, že si počas medailového ceremoniálu slovenskí hokejisti odovzdávali cenné kovy jeden druhému.

Radosť slovenských hokejistov na ZOH 2022.jpg

Juraj Slafkovský

Niektorí fanúšikovia spochybňovali oprávnenosť jeho nominácie. Je ešte primladý a vo fínskej lige skóroval len raz, argumentovali.

V Pekingu bol napokon Juraj Slafkovský nielen najlepším hokejistom slovenského výberu, ale aj celého olympijského turnaja.

Rýchly na korčuliach, dôrazný v osobných súbojoch a šikovný s hokejkou. V siedmich stretnutiach strelil sedem gólov.

Získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča. Bol najproduktívnejším hráčom a najlepším strelcom. Dostal sa i do All Star tímu.

„On je dobre nastavený. Hrá už dlhšiu dobu s chlapmi. Mohli sme to vidieť aj na jeho vyjadrovaní. Samozrejme, byť sedemnásťročným národným hrdinom nie je jednoduché, ale verím, že to zvládne. Je to len na ňom, aký dobrý bude,“ povedal pre RTVS bývalý skvelý útočník Marián Gáborík.

Juraj Slafkovský s bronzovou medailou na ZOH 2022.jpg

Patrik Rybár

Turnaj začal v pozícii brankárskej trojky. Skončil ho ako člen All Star tímu. Od tretieho skupinového duelu s Lotyšskom bol slovenskou jednotkou.

V osemfinálovom dueli proti Nemcom vychytal nulu. Proti Američanom si Patrik Rybár poradil s 33 z 35 striel a v rozhodujúcich samostatných nájazdoch zastavil všetkých päť pokusov súpera. Mal kľúčový podiel na postupe nášho tímu do semifinále.

Post najlepšieho gólmana turnaja potvrdil v zápase o bronz, keď Švédom nedovolil ani jeden presný zásah.

Patrik Rybár na ZOH 2022.jpg

V šiestich dueloch zaznamenal úsešnosť zákrokov 96,58 %. Žiadny brankár nebol v tomto ukazovateli lepší.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia