Úvod Novinky Šport
Šťastný, Demitra, Chára. Marek Hrivík sa ako kapitán zapísal medzi legendy
Šťastný, Demitra, Chára. Marek Hrivík sa ako kapitán zapísal medzi legendy

Šťastný, Demitra, Chára. Marek Hrivík sa ako kapitán zapísal medzi legendy

Ktorí hokejisti priviedli ako kapitáni slovenské mužstvo na najvyššie priečky na zimných olympiádach?

Marek Hrivík sa ako kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie zapísal do dejín národného hokeja.

Stal sa totiž prvým kapitánom, ktorý priviedol slovenský tím k olympijskej mediale. V zápase na ZOH v Pekingu 2022 Slovensko zdolalo Švédsko 4:0 a získalo bronz.

Kapitani.jpg

Rodák zo Žiliny sa tak vo veku 30 rokov zapísal do zoznamu hokejových legiend ako Peter Šťastný, Pavol Demitra či Zdeno Chára – títo hokejisti priviedli pred bronzovým turnajom v Pekingu slovenskú reprezentáciu na najvyššie priečky na zimných olympijských turnajoch.

ZOH Lillehammer 1994 – Peter Šťastný

Peter Šťastný na archívnej snímke zo ZOH Lillehammer 1994.jpg

Prvá z ôsmich zimných olympiádach, na ktorých sa slovenskí hokejisti prezentovali. Po rozdelení Česko-Slovenska sa predstavili pod piatimi kruhmi na ZOH Lillehammer 1994. Kapitánom hokejovej reprezentácie bol legendárny Peter Šťastný.

Slovenský tím doviedol na 6. miesto v celkovom poradí turnaja.

ZOH Nagano 1998 – Zdeno Cíger

Slovenskí hokejisti pred odletom do Nagana.

Po úspechu v Lillehammeri však prišla nočná hokejová mora v podobe ZOH Nagano 1998. Nielen kapitán Zdeno Cíger, ale aj všetci vtedajší hokejoví reprezentanti s ťažkým srdcom spomínajú na neúspech v podobe 10. miesta.

ZOH Salt Lake City 2002 – Róbert Petrovický

Róbert Petrovický ako kapitán SVK na ZOH Salt Lake City 2002.jpg

Oči pre plač zostali slovenským hokejistom aj po skončení zimnej olympiády v kanadskom Salt Lake City. Reprezentáciu viedol Róbert Petrovický a jeho céčko na drese sa bude navždy spájať s nešťastným 13. miestom.

ZOH Turín 2006 – Pavol Demitra

Pavol Demitra ako kapitán SVK v akcii na ZOH Turín 2006.jpg

O štyri roky neskôr však na ZOH Turín 2006 bolo všetko inak. Slovenská hokejová družina bola jedným z favoritov na medailu, čo potvrdzovala aj svojimi výkonmi.

Na jej čele stál dnes už nebohý Pavol Demitra. Nezabudnuteľnému Demitrovi a jeho spoluhráčom dali stopku až Česi. Nakoniec sa tím pod vedením kapitána Pavla Demitru umiestnil na 5. mieste.

ZOH Vancouver 2010 – Zdeno Chára

Zdeno Chára ako kapitán s tímom na ZOH Vancouver 2010.jpg

Ešte o krôčik bližšie k medaile boli Slováci na zimnej olympiáde vo Vancouveri. V roku 2010 si dres s kapitánskym písmenom obliekol najúspešnejší slovenský obranca Zdeno Chára.

Nielen pre elitného obrancu, ale aj pre celý tím, v ktorom dominoval Pavol Demitra (s desiatim bodmi bol najproduktívnejším hráčom turnaja), to boli doposiaľ najpamätnejšie zimné olympijské hry.

Po triumfoch nad Lotyšskom, Ruskom, Nórskom i Švédskom si slovenskí hokejisti vylámali zuby na Kanade a následne v boji o bronzovú medailu nestačili na Fínov - skončili na 4. mieste.

ZOH Soči 2014 – Zdeno Chára

Kapitán Zdeno Chára s tímom na ZOH Soči 2014.jpg

Nasledujúce zimné olympijské hry, ktoré sa konali v Soči, však boli trpkým vytriezvením. Tím stále držal kapitán Zdeno Chára, avšak víťazný kurz sa im nepodarilo udržať. Slovensko skončilo na 11. mieste.

ZOH Pjongčang 2018 – Tomáš Surový

Kapitán SVK Tomáš Surový na ZOH Pjongčang 2018.jpg

Podobné trápenie zažil slovenský hokej aj pod piatimi kruhmi v Pjončangu. Kapitánske céčko vtedy pripadlo Tomášovi Surovému, ale ani on ako kapitán neodkázal doviesť našich reprezentantov vyššie ako na 11. miesto.

ZOH Peking 2022 – Marek Hrivík

Marek Hrivík s bronzovou medailou.jpg

Marek Hrivík priviedol slovenských hokejistov k bronzovej medaile na zimnej olympiáde v Pekingu 2022. Stal sa tak prvým slovenským hokejovým kapitánom s olympijským úspechom.

Všetky zápasy Slovákov ste mohli sledovať na stanici :ŠPORT aj online.

Okrem webu a televízie sme vysielali naživo zápasy našich hokejistov aj na Rádiu Slovensko.

Všetky podstatné informácie z olympiády i zákulisia hokejovej reprezentácie ponúkame v našich spravodajských reláciách Góly-body-sekundy či Športžurnál.

A sledovať hokej môžete aj prostredníctvom mobilnej aplikácie RTVS.

25 50 75 90
Foto:TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia