Úvod Novinky Šport
Ladislav Borbély: V živote by som nesúhlasil, aby prišli štyria talianski asistenti
Ladislav Borbély: V živote by som nesúhlasil, aby prišli štyria talianski asistenti

Ladislav Borbély: V živote by som nesúhlasil, aby prišli štyria talianski asistenti

Témou diskusnej relácie O športe bola slovenská futbalová reprezentácia.

Moderátor Marcel Merčiak privítal v štúdiu Mariána Zemana, Petra Ďuriša a Ladislava Borbélyho.

S trojicou expertov debatovali o slovenskom národnom tíme a o jeho novom smerovaní po príchode talianskeho trénera Francesca Calzonu.

Prvé dva duely pod vedením Calzonu priniesli prehru 1:2 s Azerbajdžanom a remízu 1:1 s Bieloruskom. Slováci obsadili vo svojej skupine C-divízie Ligy národov predposledné tretie miesto za Kazachstanom a Azerbajdžanom.

Aké sú najväčšie problémy slovenskej futbalovej reprezentácie?

„Je jasné, kde nás tlačí topánka. 85 minút v zápase nás hnevá útočná fáza hry. Ale dostávame veľa gólov. My by sme mali proti týmto mužstvám hrať štyri, päť zápasov na nulu. Pri kvalite, ktorú máme v obrane, by to malo byť schodné. Ani jedno z mužstiev nás nepritlačilo nejako závažnejšie, ale robili sme chyby. A to, čo nás trápi, je útočná fáza,“ odvetil expert RTVS Marián Zeman.

„Musíme si uvedomiť, že dlhé roky hrala naša reprezentácia väčšinou zozadu dopredu. Hrala proti ťažkým súperom. V málo zápasoch sme riešili, že sme boli favoriti. To nám vždy zväzovalo nohy. Ale mali sme Hamšíka, ktorý bol pridaná hodnota mužstva a trénerova pravá ruka na ihrisku. V tejto skupine sme museli iba tvoriť. Na to sme neboli zvyknutí. A už sme nemali Hamšíka. Ako kameň úrazu vidím kvalitu smerom dopredu. Prerod bude ťažký,“ pridal svoj pohľad expert RTVS Peter Ďuriš.

„V zápase proti Bielorusku ma najviac iritovalo, že väčšina hráčov riešila veci alibisticky. Ani kľučka, ani poriadna prihrávka do tvorivej mikrokombinácie. Všetko spätne do istoty. V ostatných dvoch dueloch sme chceli zjesť príliš veľké taktické sústo. Mužstvo to nezvládlo, aj keď ochota tam bola. Ani sa to nedá čakať z troch, štyroch tréningov,“ zakončil expert RTVS Ladislav Borbély.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Od júla 2022 je na lavičke slovenského tímu po prvý raz tréner mimo Slovenska či Česka. Čo si myslia experti o angažovaní 53-ročného Taliana Francesca Calzonu?

„Nie som úplne zástancom tohto smeru. Tí ľudia, ktorí o tom rozhodujú, majú právo to spraviť. Potom musia zhodnotiť, či je to dobré alebo nie. Ja by som tou cestou nešiel. Stále si myslím, že trénerov máme. Musíme s nimi pracovať a dávať im šance. Vybrali sa touto cestou a ja ju vôbec nechcem kritizovať. Uvidíme po pár mesiacoch,“ vyjadril sa Marián Zeman.

„Vždy je dôležité hodnotiť až po danej práci. Dnes si netrúfam povedať, či to bola správna alebo nesprávna cesta. Mám osobnú skúsenosť, keď som videl trénerovu prácu naživo. On vie naučiť a nastaviť. Ale nikto sme ho nevideli koučovať a vstupovať do zápasov. To, že je špičkový odborník, o tom nikto nepochybuje. Ale to, aká bude jeho misia na Slovensku, uvidíme až neskôr,“ povedal Peter Ďuriš.

„Pokiaľ chceme priniesť nejaký nový element do riadenia futbalu, metodiky futbalu a herne-taktického nastavenia mužstva, bolo by dobré spojiť to s tým, aby slovenský futbal z toho niečo mal. V živote by som nesúhlasil, aby prišli štyria talianski asistenti. Nie sme predsa v klubovom futbale. Keď sa pozrieme na hokej, oni vybrali perspektívnych slovenských trénerov. Treba si ich vytypovať a pripraviť. Lenže to musíme v predstihu rozmýšľať a anticipovať. Nemôžeme to robiť živelne. My sme túto situáciu riešili živelne, antimanažérsky,“ upozornil Ladislav Borbély.

Celú diskusnú reláciu O športe si môžete pozrieť v archíve na webe RTVS.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia