Úvod Novinky Šport
Program krasokorčuľovania na obrazovkách RTVS + 3 extra dôvody prečo sledovať
Program krasokorčuľovania na obrazovkách RTVS + 3 extra dôvody prečo sledovať

Program krasokorčuľovania na obrazovkách RTVS + 3 extra dôvody prečo sledovať

 Nová krasokorčuliarska sezóna má za sebou už niekoľko súťaží, no to hlavné sa ešte len chystá.

Prvým z vrcholových podujatí je už tradične Veľká cena, ktorú prinesie na svojich obrazovkách aj RTVS :ŠPORT. Začíname už 23. októbra Americkou korčuľou.

Program Veľkej ceny v krasokorčuľovaní

  • 23. 10. 2022 – Americká korčuľa
  • 29. 10. 2022 – Kanadská korčuľa
  • 5. 11. 2022 – Veľká cena Francúzska
  • 13. 11. 2022 – MK John Wilson Trophy (Spojené kráľovstvo)
  • 18. 11. 2022 – 20. 11. 2022 – NHK Trophy (Japonsko)
  • 25. 11. 2022 – 27. 11. 2022 – Veľká cena Espoo (Fínsko)
  • 12. 2022 – 11. 12. 2022 – Finále veľkej ceny (Taliansko)

Program majstrovstiev

  • 23. 1. 2023 – 29. 1. 2023 – Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní 2023 (Espoo, Fínsko)
  • 20. 3. 2023 – 26. 3. 2023 – Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní (Saitama, Japonsko)

Tri dôvody, prečo sledovať krasokorčuľovanie v novej sezóne

Generačná výmena prináša nové tváre

isabeau-levitova

Vychádzajúca hviezda USA Isabeau Levitová.

Tak ako vždy, keď sa uzavrie olympijský cyklus, aj v sezóne 2022/2023 už neuvidíme mnohých pretekárov, ktorí nás sprevádzali krasokorčuľovaním celé roky.

Do súťažného dôchodku odišli napríklad olympijskí víťazi v tancoch na ľade Gabriela Papadakisová a Guillaume Cizeron, ale aj víťazná športová dvojica z pekingu Wenjing Sui a Cong Han. Štúdiu na Yale sa rozhodol dať prednosť zlatý Američan Nathan Chen.

slovo sa tak hlási celkom nová a neopozeraná generácia pretekárok a pretekárov. Za pozornosť stojí napríklad Isabeau Levitová, ktorá do sezóny vstupuje ako juniorská majsterka. Slováci ju už mali možnosť vidieť v seniorskej kategórii, keď začiatkom októbra vyhrala Memoriál Ondreja Nepelu.

Jej americký kolega Ilia Malinin sa zase ukazuje ako nová skokanská hviezda. Zaujímavé bude aj sledovať, kto nastúpi na miesto japonskej jednotky, ktoré sa uvoľnilo po legendárnom Yuzuruovi Hanyuovi.

Rodina štvoritých skokov je kompletná

Keď sa krasokorčuliari v minulosti pokúšali skočiť štvoritý skok, experti to vyhlásili za nemožné z fyzikálneho hľadiska. Neskôr sme sa presvedčili o tom, že skočiť štvoritý skok sa dá.

K tulupu sa postupne pridali všetky ostatné skokanské prvky až na axel. Ten bol až donedávna nepokorený, hoci sa oň neúspešne pokúšal napríklad slávny Japonec Yuzuru Hanyu.

Template::Toolkit plugin error - Can't locate Mojo/DOM.pm in @INC (you may need to install the Mojo::DOM module) (@INC contains: /srv/Cyclone3/!rtvs.sk/_addons /srv/Cyclone3/!rtvs.sk/.libs /srv/Cyclone3/!rtvs.sk/_addons /srv/Cyclone3/!rtvs.sk/.libs /srv/Cyclone3/_overlays/10-local/_addons /srv/Cyclone3/_overlays/10-local/.libs /srv/Cyclone3/_overlays/01-obsolete/_addons /srv/Cyclone3/_overlays/01-obsolete/.libs /srv/Cyclone3/_addons /srv/Cyclone3/_addons /srv/Cyclone3/.core/.libs /etc/perl /usr/local/lib/x86_64-linux-gnu/perl/5.30.0 /usr/local/share/perl/5.30.0 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/perl5/5.30 /usr/share/perl5 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/perl/5.30 /usr/share/perl/5.30 /usr/local/lib/site_perl /usr/lib/x86_64-linux-gnu/perl-base) at /srv/Cyclone3/.core/.libs/Template/Plugin/DOM.pm line 10. BEGIN failed--compilation aborted at /srv/Cyclone3/.core/.libs/Template/Plugin/DOM.pm line 10. Compilation failed in require at /srv/Cyclone3/.core/.libs/Template/Plugins.pm line 206.

A práve to sa podarilo Iliovi Malininovi, rodákovi z amerického Fairfaxu, na začiatku sezóny 2022/2023.

Na súťaži U.S. international classic ako prvý muž v dejinách skočil nádherný čistý štvoritý axel, ktorý mu napokon pomohol vyhrať s prehľadom o viac ako dvadsať bodov a časopis Time ho vďaka obávanému skoku zaradil do rebríčka TOP sto vychádzajúcich hviezd.

Štyri a pol obratu. Takto vyzerá štvoritý axel Iliu Malinina.


Súťaž žien už bude o malých dievčatách o čosi menej

Honba za štvoritými skokmi v ženskej kategórii v posledných rokoch spôsobila obrovské množstvo šampiónok „na jednu sezónu“, ktoré sa opotrebovali ešte pred dosiahnutím dospelosti.

Tomu by mal už byť koniec, pretože Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) ešte v minulej sezóne kvôli dopingovému škandálu vtedy pätnásťročnej Kamily Valijevovej rozhodla, že vekový limit pre ženy sa v seniorskej kategórii zvýši. V budúcej sezóne by minimum malo byť sedemnásť rokov, no už túto sezónu to je šestnásť.

Chrlenie malých dievčat, ktoré na pár sezón zažiarili, odskákali štvorité skoky a potom ich hviezda zhasla a prestali súťažiť, väčšinou pre bolesti a zranenia, bolo najmä špecialitou Ruska.

ISU však Rusku už pred minuloročným svetovým šampionátom zakázala súťažiť pre jeho napadnutie Ukrajiny. Mladé Rusky sa tak museli stiahnuť na domácu pôdu a ženské krasokorčuľovanie dostalo príležitosť nebyť len o skákaní do hudby, ale aj o ostatných prvkoch, ktoré neoddeliteľne patria k tomuto športu.

25 50 75 90
SITA/AP

Živé vysielanie ??:??

Televízia