Úvod Novinky Tipy z programu
Prvý a poslednýkrát. Keď slovenský tím vyhral v kolíske futbalu
Prvý a poslednýkrát. Keď slovenský tím vyhral v kolíske futbalu

Prvý a poslednýkrát. Keď slovenský tím vyhral v kolíske futbalu

Seriál významných športových prenosov z archívu pokračuje.

V decembri 2008 sa futbalisti MŠK Žilina postarali o obrovské prekvapenie vtedajšieho Pohára UEFA (dnes Európska liga), keď na ihrisku vysoko favorizovej Aston Villy zvíťazili 2:1. Pripomeňte si tento pre slovenský futbal pamätný zápas v stredu 8. júla o 22:05 a vo štvrtok o 15:55 zo záznamu na Trojke.

Hodnotu triumfu „šošonov“ nad slávnym birminghamským klubom podčiarkuje aj skutočnosť, že išlo o vôbec prvý a nateraz aj posledný skalp slovenského mančaftu na posvätnej tráve v „kolíske futbalu" v Anglicku.

Za Žilinu nastúpili hráči ako Dušan Perniš, Peter Pekarík, Zdeno Štrba, Mário Pečalka či Róbert Jež, ktorí si neskôr obliekli aj reprezentačný dres.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Radosť z veľkolepého víťazstva mierne poškvrnil len fakt, že Žilina zo základnej F-skupiny nepostúpila. Sebavedomý výkon žilinských futbalistov vo Villa Parku však prevýšil všetky očakávania a s povestnou štipkou šťastia dosiahol slovenský klub úspech, ktorý obletel kontinent. "Dôležité bolo, že sme sa súpera nezľakli a hrali svoju hru. Ukázali sme rozvahu a aj po vylúčení Leitnera. Každý tréner, ktorému sa podarí zvíťaziť nad anglickým tímom, musí byť spokojný a hrdý na svoje mužstvo," povedal po západe kouč Dušan Radolský.

Trapas, šok a malá ryba

Britské médiá nešetrili po zápase Aston Villu kritike. BBC spomenulo slovo šok a pripomenulo, že „Aston Villa inkasovala dva góly od mužstva, ktoré dovtedy strelilo v Pohári UEFA len jeden gól". The Sun výsledok označil za „poníženie malou slovenskou rybou", Guardian hovoril o podcenení zo strany zverencov trénera Martina O´Neilla a frustrovanom pohľade na hru Aston Villy, Telegraph prirovnal pre podobné farby dresov tím Žiliny k Brazílii a Sporting Life výsledok označil za trapas.

Program pamätných futbalových zápasov (od 6.7. do 12.7.):

  • 6.7. - 2. kolo pohára UEFA 1994/95: Slovan Bratislava - Borussia Dortmund
  • 7.7. - 1. kolo pohára UEFA 2003/04: Matador Púchov - FC Barcelona
  • 8.7. - pohár UEFA 2008/09: Aston Villa - MŠK Žilina
  • 9.7. - Európska liga 2018/19: Spartak Trnava - Anderlecht Brusel
  • 10.7. - Európska liga 2019/20: Slovan Bratislava - Besiktas Istanbul
  • 11.7. - Európska liga 2015/16 (finále): FC Sevilla - FC Liverpool
  • 12.7 - Európska liga 2016/17 (finále): Manchester United - Ajax Amsterdam

(Zdroj foto: TASR/AP/Simon Dawson)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia