Úvod Novinky Tipy z programu

Vlády proti vlastným občanom. Nástroj? Internet

Profesor Ronald Deibert poukazuje na odvrátenú stránku internetu.

Vlády proti vlastným občanom. Nástroj? Internet

Internet - jeden zo symbolov ľudstva, dobrý pomocník, ale zlý pán, dalo by sa povedať. Podľa štatistík wearesocial.com malo prístup k internetu v roku 2019 takmer 4,4 miliardy obyvateľov Zeme, čo predstavuje 57 % populácie. Ešte viac, 5,1 miliardy malo mobilné zariadenie. Počet aktívnych užívateľov sociálnych sietí sa vlani oproti roku 2018 zvýšil o 288 miliónov na takmer 3,5 miliardy, účet tak má už takmer každý druhy pozemšťan. Moderné technológie vrátane internetu sú skvelými nástrojmi, pomáhajú, učia, zabávajú, zarábajú peniaze, šíria osvetu či demokraciu. Lenže každá minca má svoj rub i líce.

facebook, youtube twitter Ilustračný obrázok.

Tvorcovia dokumentárneho filmu Čierny kód, ktorý na Dvojke vysielame vo štvrtok 1. októbra o 20:35 h sa zaoberajú kontrolou a manipuláciou internetu zo strany vlád a inštitúcií. Kanadský profesor Ronald Deibert na konkrétnych príkladoch ľudí z celého sveta poukazuje na odvrátenú stránku internetu. Autoritárske režimy, ale aj tajné služby demokratických krajín investujú desiatky miliónov dolárov, aby dokázali zefektívniť monitoring svojich občanov. A mimoriadne účinným a presným nástrojom je internet.

Na príbehoch tibetských mníchov obchádzajúcich čínske zákony, sýrskych občanov mučených kvôli zverejneným informáciám na internete či brazílskych aktivistov využívajúcich sociálne médiá pre šírenie informácií, uvidíte rôzne dôsledky konfliktov mocenských štruktúr s občanmi. V hre je sloboda slova, ochrana súkromia a princípy demokracie.

(foto: AP, info: ČSFD)

25 50 75 90