Úvod Novinky Tipy z programu

Mnohí rodičia nevedia, čo ich deti robia na internete. Skončiť to môže fatálne

O téme obťažovania mladistvých na internete sa síce hovorí veľa, no niektorí rodičia si myslia, že ich detí sa to netýka.

Mnohí rodičia nevedia, čo ich deti robia na internete. Skončiť to môže fatálne

Vedeli by ste odpovedať na otázku, čo v tejto chvíli robia vaše deti na internete? Mnohí rodičia vôbec netušia a to napriek tomu, že veľká časť ich spoločenského života sa odohrávajú online.

Digitálny svet- etický hacker.png

Internet priniesol množstvo výhod, ale spolu s nimi aj riziká, ktoré ohrozujú dnešné deti. Čoraz častejšie sa stretávame s anglickým pojmom "grooming". „Je to činnosť, pri ktorej sa staršia a cudzia osoba spriatelí a zároveň si vybuduje citový vzťah s dieťaťom alebo mladým človekom. Celá táto väzba spočíva v motivácii získať si dôveru dieťaťa s cieľom pokusu sexuálneho zneužívania," objasnil psychológ Marek Madro.

Obzvlášť obozretní by mali byť rodičia detí vo veku od 11 do 13 rokov. Podľa odborníkov, ide o najzraniteľnejšiu vekovú skupinu. „Hlavná motivácia kybernetického predátora je vymámenie rôznych citlivých informácii, fotografii a videí, ktoré sa budú zneužívať na ďalšie šírenie a propagáciu pornografie na internete alebo na vydieranie," doplnil riaditeľ odboru prevencie kriminality, Jozef Halcin.

Deti sú presvedčené, že vedia prerušiť nebezpečný kontakt

„Chat znesie úplne všetko. Takáto psychopatická osobnosť sa dokáže zakrývať, dokáže sa naučiť, ako byť empatický alebo ako komunikovať s človekom, aby sa do neho zaľúbil," vysvetlila psychologička Lenka Uherová. Ich stratégie sú dlhodobo premyslené a väčšinou začínajú veľmi opatrne, no neskôr môžu mať fatálny dopad. Strach a pocit hanby doženie dieťa do situácie, z ktorej často nevidí východisko.

Páchateľ môže byť aj osoba, ktorú dieťa pozná. O to jednoduchšie mu na manipulatívnu hru naletí. V roku 2019 bolo zaznamenaných viac ako 2800 prípadov, v ktorých mladiství uvažovali o samovraždne. Z toho 719 prípadov bol dôvodom kybergrooming a online sexuálne zneužívanie.

Neváhajte vyhľadať pomoc

Dôležité je, aby deti a mladiství vedeli, kde vyhľadať pomoc. Ak sa nedokážu obrátiť na svojich rodičov, dostupné su linky dôvery, na ktorých sa môžu anonymne rozprávať a hľadať riešenie.

Ďalšou možnosťou je internetový portál stalosato.sk, ktorý je k dispozícii nie len pre obťažované deti a mladistvých, ale aj ich rodičov.

Pomôže aj polícia, ktorá má najviac skúseností so zastavením sexuálneho predátora.

Pre viac informácii o groomingu a ako pred ním vaše dieťa chrániť sa dozviete v priloženej reportáži Rádia Slovensko.

25 50 75 90