Úvod Novinky Tipy z programu
Máte viac ako jedno dieťa? Toto je častý problém rodičov
Máte viac ako jedno dieťa? Toto je častý problém rodičov

Máte viac ako jedno dieťa? Toto je častý problém rodičov

Podľa výskumov až 60% rodičov priznáva, že uprednostňuje jedno zo svojich detí. Dôvody môžu byť rôzne.

Vychovávať deti nie je jednoduché a väčšinou sa riadime našimi vlastnými skúsenosťami z detstva. „Tí, ktorí mali súrodencov mohli sami zažívať, že boli buď uprednostňovaní alebo nie,“ hovorí psychologička Mária Kopčíková. Vzorce, v ktorých sme ako deti vyrastali si prenášame do vlastných domácností a výchovy.

matka s deťmi na mobile

Prečo k deťom pristupujeme odlišne?

Každé dieťa je iné a podľa toho sa mení aj náš prístup k nim. Rozdiel môže ovplyvniť aj poradie narodenia detí alebo pohlavie. Napríklad, prvorodené dieťa môže získavať viac pozornosti, pretože rodičia majú veľa obáv a minimum skúseností. To sa však každým ďalším súrodencom mení.

Nemôžeme tiež zabúdať, že aj povaha a osobnosť našich detí sa líši. Potvrdiť to vedia aj rodičia jednovaječných dvojičiek. „Každé dieťa sa narodí s nejakou svojou povahou. Naše povahy, v kontexte s očakávaniami a predstavami, sa dostávajú do nejakého stretu. A už tam môže nastať to, že je pre mňa fungovanie s niektorým dieťaťom jednoduchšie,“ objasňuje psychologička.

Ďalším dôvodom, ktorý môže posilniť pocit utláčaného dieťaťa je narodenie súrodenca so špeciálnymi potrebami. Ako hovorí psychologička Mária Kopčíková, tieto deti si môžu vyžadovať veľa pozornosti a špecifickej starostlivosti, čím sa navonok môžu javiť uprednostňované.

Výchovu ovplyvňuje množstvo individuálnych faktorov, ktoré ovplyvňujú náš postoj ku každému dieťaťu.

Ako sa so situáciou vyrovnať a nastaviť čo možno najviac vyrovnaný prístup k deťom? „Je nesmierne dôležité o tom s deťmi v určitom veku korektne hovoriť.“ Dieťa by malo pochopiť dôvody, prečo niekedy uprednostníme jeho súrodenca. Správnou komunikáciou môžeme nastaviť vyvážený prístup.

Celý rozhovor si môžete pozrieť v archíve relácie Dámsky klub.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia