Podľa štúdie vedcov publikovanej v časopise Journal of Proteome Research látka, ktorá dáva čili papričkám známu chuť, pôsobí proti obezite, keďže jej pôsobením dochádza k zmršťovaniu tukových tkanív a postupne dochádza k znižovaniu príjmu kalórií.
Zapotia sa a majú dosť
Fajnšmekri, ktorí s pálivou chuťou nemajú problémy, oceňujú odrodu carolina reaper, ktorú pestuje aj Matúš Chrkavý z Klátovej Novej Vsi v okrese Partizánske.
A mladý zeleninár Matúš Chrkavý sa so svojimi nezvyčajnými pestovateľskými úspechmi pochválil pre Rádio Regina:
„Najpálivejšia z čili papričiek je odroda carolina reaper, po ktorej sa niektorí hneď zapotia. Ochutnajú a majú dosť. Začínal som s pestovaním čili pred tromi rokmi.“
Pestovateľ paprík.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
„Každým rokom som zvyšoval nároky. Dnes pestujem okolo 650 rastlín.“
Esenciálna látka kapsaicín z čili papričiek znižuje podľa zistení vedcov u ľudí hmotnosť.
Dobré je cítiť chuť jedla
Táto esenciálna látka bráni hromadeniu bieleho tukového tkaniva na našom tele, ale sám pestovateľ Matúš Chrkavý obľubuje iné chute:
„Radšej mám pri čili strednú cestu, keď cítim aj chuť jedla.“
Pestovateľ odrody čili doma zvykne šľachtiť:
„Snažím sa zachovávať pôvodne genotypy, ale sem-tam aj niečo prekrížim.“
Čili papričky sú nenáročné na pestovanie.
Okrem vhodnej pôdy aj v kvetináči, dodáme ešte správne semená.
Potom na pestovanie už potrebujeme podľa Matúša Chrkavého iba:
„Najmä veľa svetla, ja im aj prisvecujem.“
Najžeravejšia beštia
Podľa Guiness World Record book je momentálne najpálivejšia spomínaná odroda carolina reaper.
Považuje sa za najžeravejšiu beštiu medzi čili papričkami:
„Čili používam do omáčok, ale najviac ho suším na skladovanie, čo je najstaršia metóda spracovania.“
Od Matúša Chrkavého ľudia odoberajú aj čerstvé čili. Nie každý má záhradu.
A nie každému sa chce čili pestovať doma a preto Matúš Chrkavý pestuje viac zeleniny:
„Pestujem čili, ale aj sladké papriky, či paradajky v záhrade a v skleníku, pričom všetky plody využívam do výroby omáčok.“
Existuje veľa fanúšikov bláznivej štipľavej chuti, ktorá má aj liečebné účinky.
Zdravšie čili ako mrkva
Zvyšuje tvorbu tepla v organizme a blokuje tvorbu bieleho tukového tkaniva.
Čili papričky obsahujú viac vitamínu A ako mrkva, zabíjajú škodlivé baktérie.
Starí Inkovia verili, že čili papričky zlepšujú zrak.
RTVS online
Viac sa o čili dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90