Úvod Novinky Tipy z programu

Ako vylepšiť domáce varenie? 9 pravidiel šéfkuchára Petra Duranského

Prečítajte si rady šéfkuchára a moderátora šou Pravidlá mojej ženy.

Ako vylepšiť domáce varenie? 9 pravidiel šéfkuchára Petra Duranského

Koľko kuchynských pomôcok potrebujete? Aká by mala byť voda na cestoviny? Odpovedá odborník, špičkový šéfkuchár Peter Duranský.

Svojimi radami usmerňuje aj súťažiace páry v novej šou RTVS Pravidlá mojej ženy.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pravidlá šéfkuchára pre domáce varenie

1. V komore či chladničke by nemali zaručene chýbať: mlieko, vajcia, maslo, soľ, korenie, kuracie mäso, rybacie mäso, olivový olej a čerstvé bylinky.
2. Variť zdravo a rýchlo môžete zo všetkých druhov zeleniny – či už je to dusením, pečením alebo na pare.
3. Ak chcete navariť rýchlo a zdravo, siahnite po kuracom alebo morčacom mäse, pridajte olivový olej a čerstvé bylinky.
4. Ak vás naozaj varenie baví a chcete ho povýšiť na vyššiu úroveň aj doma, skúste si zadovážiť prístroj na sous vide (aj vakuovačku) či thermomix. „Dnes sú tieto prístroje dostupnejšie a v domácnostiach nájdu veľké využitie,“ hovorí šéfkuchár Peter Duranský. Ako dodáva, mäso pripravené metódou sous vide je lahodnejšie a ľahšie stráviteľnejšie.


5. Dôležitejšie ako množstvo kuchynských pomôcok sú ostré nože a dobrá doska na krájanie.
6. Klasické recepty dostanú novú chuť, ak napríklad namiesto masla, smotany a mlieka pridáte kokosové, mandľové či ryžové varianty – tie sú aj ľahšie stráviteľné.
7. Najmä pri exotickejších receptoch dávajte obzvlášť pozor na gramáž štipľavých surovín, aby sa jedlo nezničilo ešte skôr, ako ho dokončíte.
8. Voda na cestoviny musí byť presolená, pridajte ešte pár lyžičiek olivového alebo klasického oleja na varenie.
9. Už pri základnej príprave na varenie myslíte na výsledný tvar jedla, aby ste pri záverečnom aranžovaní dosiahli lákavejšiu podobu.



Akými pravidlami sa budú riadiť súťažiaci v ďalšej časti kuchárskej šou? Sledujte v nedeľu o 18:20 hod na Jednotke.
25 50 75 90