Či už ako ľahká večera alebo obed do práce, pečená cuketa s mletým mäsom je dobrou voľbou. Dozdobte ju chrumkavou strúhankou a píniovými orieškami a máte lahodné jedlo.
Na štyri porcie potrebujete inak tradičné suroviny. Jednoduchý postup na ich spracovanie od šéfkuchára Petra Duranského z kulinárskej šou Pravidlá mojej ženy zaručí kvalitu hotového pokrmu.
Recept na pečenú cuketu
Suroviny
- 2 cukety
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g sterilizovaných lúpaných paradajok
- 100 g strúhanky
- 80 g masla
- 150 ml sladkej smotany
- 150 ml olivového oleja
- 80 g parmezánu
- píniové oriešky
- mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
- sušené oregano
- soľ
- bylinky
Postup
- Cuketu pozdĺžne prekrojíme, lyžicou vydlabeme stred a polovice cukiet uložíme na plech s papierom na pečenie, osolíme a jemne pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme na 10-15 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
- Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame na malé kúsky, dáme do menšieho hrnca s olejom, pridáme mleté mäso a všetko dôkladne zarestujeme. Potom pridáme lúpané paradajky a necháme asi 20 minút redukovať.
- V druhom kastróliku rozpustíme maslo, pridáme strúhanku, opražíme ju do zlatista a dochutíme soľou.
- V treťom kastróliku rozpustíme syr so smotanou a dochutíme soľou. Môžeme domixovať ponorným mixérom.
- Ragú z mletého mäsa a paradajok dochutíme soľou, korením, oreganom a na záver pridáme čerstvú petržlenovú vňať a píniové oriešky. Premiešame a necháme vychladnúť.
- Pripravenú cuketu naplníme mäsovou plnkou, na vrch nastrúhame parmezán a pečieme asi 10-15 minút v rúre predhriatej na 220 stupňov.
- Podávame plnenú cuketu so syrovou omáčkou a maslovou strúhankou, dozdobenú čerstvými bylinkami podľa chuti.
Dobrú chuť!
Ďalší diel kulinárskej šou môžete sledovať v nedeľu o 18:15 hod na Jednotke.