Po celom týždni dobre padne cez víkend oddýchnuť si, napríklad aj pri spoločnom varení. Ak k tomu vyberiete recept plný zeleniny a kvalitnej ryby, odľahčíte a pochutíte si zároveň.
Buď si navarte na sobotu aj na nedeľu, alebo pozvite priateľov - recept na zubáča s tekvicou, šošovicovým ragú a omáčkou z bieleho vína zo šou Pravidlá mojej ženy, je totiž pre 4 osoby.
Recept na zubáča s tekvicou, šošovicovým ragú a omáčkou z bieleho vína
Suroviny:
- 800 g filetu zo zubáča
- 500 g muškátovej alebo maslovej tekvice
- 200 g šošovice Beluga
- 100 g šalotky
- 100 g mrkvy
- 500 g zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g masla
- 250 ml smotany
- 250 ml bieleho vína
- bobkový list
- biele korenie
- soľ
- olej
- tymian
- kryštálový cukor
Postup:
- Filet zo zubáča naporcujeme, tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Šošovicu namočíme do osolenej vody. Zeler, mrkvu a šalotku očistíme a nakrájame na menšie kusy.
- Šošovicu pomaly varíme asi 20 minút. Tekvicu uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie, pridáme tymián, cesnak a maslo a pečieme v rúre predhriatej na 185 stupňov asi 25 minút.
- Zeleninu vložíme do hrnca a pridáme koreniny, biele víno, cukor a varíme, kým sa tekutina nezredukuje asi o polovicu.
- Na rozohriatej panvici s papierom na pečenie opečieme zubáča kožou nadol, zaťažíme ho a dáme na plech hore kožou spolu s cesnakom, tymiánom a maslom. Pečieme pri 180 stupňoch od 8 -10 minút, záleží na veľkosti a hrúbke filetu.
- Zo zredukovanej tekutiny vyberieme zeleninu, do tekutiny zašľaháme ponorným mixérom maslo a smotanu a dochutíme.
- Zeleninu scedíme a spolu s kockami tekvice vmiešame do uvarenej šošovice. Smotanovú omáčku a šošovicu so zeleninou spojíme, ale necháme si trochu omáčky na servírovanie. Podľa chuti dochutíme a pri servírovaní dozdobíme bylinkami.
Ak vám zostane tekvica, môžete si z nej uvariť lahodnú tekvicovú polievku s marinovaným zázvorom a kokosovým mliekom.
Prajeme dobrú chuť a nezabudnite sledovať ďalší diel kulinárskej šou Pravidlá mojej ženy v nedeľu o 18:20 hod na Jednotke.