Úvod Novinky Tipy z programu
S poruchou príjmu potravy bojuje každá šiesta až siedma mladá žena
S poruchou príjmu potravy bojuje každá šiesta až siedma mladá žena

S poruchou príjmu potravy bojuje každá šiesta až siedma mladá žena

Keď stravovanie sprevádzajú úzkosť a výčitky.

Ochorenie, pri ktorom podľa Martiny Novotovej z neziskovej organizácie Chuť žiť s poruchou príjmu potravy bojuje približne každá šiesta až siedma mladá žena ovplyvňuje nielen duševné, ale aj fyzické zdravie človeka:

„Pri ochorení dochádza často k hladovaniu alebo prejedaniu sa.“

Dostupnosť sa zvýši

Preto má pri liečbe kľúčovú úlohu nutričné poradenstvo. Chuť žiť ho v tomto roku ponúka pre 152 ľudí za dobrovoľný príspevok. Martina Novotová vysvetlila, o čo pri nutričnom poradenstve ide:

„Cieľom je nastavenie dlhodobého a pre telo dostatočného stravovacieho režimu bez výčitiek a úzkosti.“

stravovanie-Roman-Hanc-TASR

Odborná pomoc v oblasti výživy je finančne nákladná a z kapacitných dôvodov ťažko dostupná. Chuť žiť chce preto jej dostupnosť zvýši pre 152 ľudí. Poradenstvo môžu prioritne využiť ľudia s poruchami potravy, ale aj osoby s narušeným vzťahom k jedlu.

Štyridsať z nich bude môcť absolvovať niekoľkomesačný nutričný program a ďalších 112 jednorazovú konzultáciu s odborníčkou, čo podľa Martiny Novotovej znamená:

„Nutričné poradenstvo, či už vo forme programu alebo konzultácií, je poskytované nízkonákladovo. Znamená to, že klient sa dobrovoľne podieľa na nákladoch iba v takej miere, v akej si to môže dovoliť. U našich klientov, ktorí si vyberú tento variant ide o to, že zvyčajne za službu hradia len symbolický poplatok alebo ju absolvujú bezplatne.“

Dôležitá je podpora rodiny

Garantka programu Ivana Kachútová dodala, že pomoc v nutričnom programe nespočíva iba vo vypracovaní jedálnička:

„Keďže stravovanie u ľudí s poruchou sprevádza silná úzkosť a následné výčitky, ktoré môžu človeka paralyzovať, často vedú ku kompenzácii a ubližovaniu si.

Keď spoznáme súčasný stav klienta, jeho stravovanie a vývoj ochorenia, stanovíme si postupné ciele, respektíve zmeny, ku ktorým musíme počas spolupráce smerovať.“

Preto počas celého trvania programu veľa komunikujú, vysvetľujú, čiže pracujú s tým, ako na zmeny reaguje telo. Dôležitá je tiež potreba zapojiť do procesu rodinu či partnera.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia