Úvod Novinky Tipy z programu
Kosili ste a neviete čo s trávou? Využite ju rôzne a efektívne
Kosili ste a neviete čo s trávou? Využite ju rôzne a efektívne

Kosili ste a neviete čo s trávou? Využite ju rôzne a efektívne

Obľúbená Farmárska revue poradí, čo robiť s trávou, aby ste ju nemuseli vyhodiť.

Výživné a liečivé elixíry pre záhradu si vyrobíme veľmi jednoducho.

Žihľava v dažďovej vode lieči


Vo Farmárskej revue ovocinársky expert Ľudovít Vašš už ukazoval, že základom je dažďová voda.

Tou zalejeme zmes nasekaných bylín, z ktorých k základným patrí žihľava a pridáme do nej aj nasekané vŕbové konáriky, či hluchavku alebo kostihoj.

Keď nám táto zmes bylín na záhrade po mesiaci prekvasí a na hladine sa nám vytvorí akoby film na hladine, v ktorom vidíme sa hmýriť rôzny hmyz, tak sú elixíry vhodné na použitie.

Častý omyl záhradkárov


tráva-Henrich-Mišovič-TASR

Expert však v tomto diely Farmárskej revue odpovedal na otázku diváka, či je vhodné používať pokosenú trávu ako mulčovač pod ovocné stromy:

„Pokosená tráva môže byť dobrým mulčom, lebo chráni pôdu pred vysychaním.“

Mnohí záhradkári sa podľa Ľudovíta Vašša mýlia, ak si myslia, že im stačí nechať pod stromami vysokú trávu, ktorá im zadrží vlahu:

„Nie je to pravda, lebo vysoká tráva a vyrastené byliny majú veľkú transpiráciu. Znamená to, že aby mohli žiť a dýchať, odparujú aj veľa vody. Tá voda potom chýba stromom. Preto by mala byť pôda pod stromami nakrátko vykosená a zamulčovaná.“

Na mulčovanie pod stromami odporúča expert ako slamu, tak aj seno z tej pokosenej trávy, ktorú zmiešame s kompostom alebo hnojom, prípadne zalejeme už spomínanými elixírmi.

Dažďová voda, ktorou sme zaliali zmes žihľavy s rôznymi bylinami nám po mesiaci ožije, ako na kameru expert ukázal, rôznymi živočíchmi:

„Vo výluhu zo žihľavy po mesiaci vidíme larvy dravých mäsožravých pestríc. Ide o krásne a veľmi potrebné muchy, ktoré v záhradách potrebujeme, lebo sú najväčšími predátormi vošiek.“

Čiže ak pokosenú trávu rozsypeme pod stromami po okruhu korunového odkvapu a nalejeme na tento kruhový posyp elixír s larvami múch, vznikne nám ako ochrana koreňov stromu, tak aj muchy, čo budú loviť vošky.

Pokosené musí obschnúť


Vašš-RTVS

Ľudovít Vašš vysvetlil, že pokosenú trávu musíme nechať obschnúť, lebo by nám inak mohla začať kvasiť, fermentovať a nebola by na takéto použitie vhodná.

Rovnako ovocinársky expert zdôraznil, že nemulčujeme v tvare sopky, aby sme vŕšili trávu ku kmeňu, ale po obvode v tvare šišky podľa korunového odkvapu. Ide podľa Vašša o to:

„Predstavme si dáždnik, z ktorého stekajú kvapky. Aj stromy majú koruny ako dáždnik a pod týmto korunovým odkvapom do kruhu majú pod zemou najviac koreňov.“

Práve pre tieto korene je dôležité, aby sme zachovali v pôde vlahu a tak mulčujeme do kruhu pokosenou trávou, ktorú polejeme výluhom – zákvasom. Vašš dodal:

„Tu sa nám na tomto mieste budú množiť tie pestrice. Elixír je štartérom procesu kompostovania trávy, lebo pridá vlhkosť, dusík, živiny, baktérie, ktoré začnú rýchlo tráviť tú pokosenú hmotu. Je to veľmi dobrá výživa pre strom.“

Celý proces jednoduchej a účinnej bio ochrany, akú si ľahko v záhrade sami vytvoríme, si pozrite v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS, pixabay

Živé vysielanie ??:??

Televízia