Úvod Novinky Tipy z programu
Spojte príjemné s užitočným. Výhľady z hradu Hričov vám vyrazia dych
Spojte príjemné s užitočným. Výhľady z hradu Hričov vám vyrazia dych

Spojte príjemné s užitočným. Výhľady z hradu Hričov vám vyrazia dych

Dobrovoľníci urobili so zrúcaninou kus výbornej práce. Troškou môžete prispieť aj vy.

V pohorí Súľovských skál neďaleko Žiliny máme vedľa seba hneď tri tzv. strážne hrady, z ktorých si dávali dymové signály v stredoveku ľudia pred blížiacimi sa nepriateľmi.

Razenie falošných peňazí

Mihálik-RTVS

Sú nimi Súľovský, Lietavský a tretí Hričovský hrad, o ktorom Jozef Mihálik zo Združenia priateľov Hričovského hradu pre Televíkend s istotou v hlase vyhlásil:

„Hričov je určite najkrajší hrad na Slovensku.“

Potom sa nad svojím tvrdením Jozef Mihálik aj zasmial, ale Hričovský hrad má svojskú atmosféru, keď sa naň vydáte po trase z obce Hričovské Podhradie:

„Na hrad ideme po červenej turistickej značke, ktorá je aj súčasťou náučného chodníka a okruh po lokalite smerom nazad do Hričovského Podhradia tvorí 20 vyrezávaných tabúľ, kde si môžete prečítať históriu hradu, ale aj informácie o faune, flóre a o troch tunajších menších jaskyniach.“

V jednej z jaskýň objavili aj vzácne keltské kliešte, ktoré sú dnes súčasťou expozície v Považskom múzeu v Žiline. Svedčí to o histórii tohto územia, keď na hrade sa kedysi nachádzalo aj praveké hradisko.

Známa história hovorí, že hrad Hričov postavili v rokoch od 1254 až do 1265 a mal viacero majiteľov, o ktorých Jozef Mihálik prezradil:

„Hrad Hričov patril aj rodu Podmanický a títo páni tu zriadil razenie falošných mincí.“

Od roku 2010 je historická stavba v správe občianskeho združenia Združenie priateľov Hričovského hradu, o ktorom Jozef Mihálik dodal:

„Sme všetko dobrovoľníci, ktorí sa snažíme za trinásť rokov ruiny hradu zachrániť.“

Každý rok sa hrad mení

Hričov-RTVS

Bez ich nadšenia by hrad Hričov vyzeral už oveľa horšie, čo oceňujú aj návštevníci, ktorí sem chodia pravidelne a každý rok sa stavbu darí viac a viac rekonštruovať.

Vynáška materiálu na obnovu hradu patrí k náročným činnostiam, hoci výlet z Hričovského Podhradia na hradný kopec a späť netrvá viac ako hodinu a pol, pričom prevýšenie je 218 metrov.

Piesok, vodu a kamene však musíte na hrad vyniesť ručne.

Preto zo združenia pripravili pre návštevníkov ponuku, že môžu im s touto vynáškou materiálu pomôcť.

Na začiatku výstupu majú nachystaný tento materiál.

Ak zoberiete čo len jednu skalu a vyložíte ju na to určenom mieste pred hradom, pomáhate ruinu Hričovského hradu dobrovoľne obnoviť.

Práce v nebezpečnom teréne

Hričov-RTVS

Jozef Mihálik takýmto turistom odkazuje:

„Konzervačné práce sú veľmi náročné v nebezpečnom teréne. Preto ďakujeme všetkým, ktorí nám pomáhajú a prispievajú tak k záchrane hradu.“

Odmenou sú pre každého nádherné výhľady na celú Žilinu, na Malý a Veľký Rozsutec, na Manínsku tiesňavu, či na celé pohorie Súľovských skál a podľa Jozefa Mihálika:

„Pri dobrej viditeľnosti môžete odtiaľto vidieť až Lysú horu v Čechách, či Lietavský hrad.“

Viac sa o Hričovskom hrade dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia