Úvod Novinky Tipy z programu

Máme recept na plnohodnotnú zdravú náhradu za olivy: Fermentovaný drieň

Farmárska revue ponúka recept na prípravu našich pôvodných potravín.

Máme recept na plnohodnotnú zdravú náhradu za olivy: Fermentovaný drieň

Fermentované potraviny odporúčajú konzumovať mnohí odborníci na výživu nielen kvôli vyššej stráviteľnosti, ale najmä pre výživové látky potrebné pre náš organizmus.

Bez tepelnej úpravy vydrží v oleji

Vo Farmárskej revue ovocinársky expert Ľudovít Vašš zdôraznil:

„Fermentované potraviny zvyšujú imunitu človeka, lebo posilňujú náš črevný mikrobióm.

Fermentovaný drieň je výborná lokálna náhrada olív, ktoré nemusíme dovážať cez pol sveta.

Drieň je domáca drevina, ktorej pestovanie ocenia okrem nás aj včely, lebo skoro na jar veľmi bohato kvitne a je pre ne prvou pastvou.“

Príprava fermentovaných drienok je pritom veľmi jednoduchá a neprechádza žiadnou tepelnou úpravou.

Čerstvé sú až dva roky

Drienky thumb.jpg

Pritom nám drienky vydržia uložené v tme a zaviečkované v skle podľa Ľudovíta Vašša aj dva roky:

„Fascinujúce na tom je, že zostanú ako živý produkt aj dva roky v miestnosti pri izbovej teplote.

Obsahujú pritom plno živín, vitamínov, najmä skupiny B a nie je to pritiahnuté za vlasy, že ide o výbornú lokálnu náhradu olív.“

Moderátor Ján Škorňa fermentované drienky ochutnal a zostal prekvapený:

„Má to príchuť olív, ale aj vlastnú špecifickú nezameniteľnú chuť.“

Príprava fermentovaných drienok je pritom veľmi jednoduchá a Ľudovít Vašš ju ukázal na kameru:

„Do soľného roztoku v koncentrácii 250 gramov soli na liter obyčajnej pitnej vody ponoríme plody drienky a necháme 10 dní za sklom na slnku.

Za ten čas začnú drienky kvasiť, čo uvidíme na bublinkovaní a unikaní kysličníka.“

Nezabudnite na cesnak!

Ľudovít-Vašš-drienky-Ján-Škorňa-RTVS

Ako Ľudovít Vašš zdôraznil, drienky zbierame ešte nie úplne zrelé:

„Aby plody boli ešte tuhé, pričom drienky zbavíme stopiek a namočíme ich do soľného roztoku.“

Takto po 10 dňoch sfermentované drienky sú už mäkké a pripomínajú chuťovo olivy.

Potom ich naložíme do olivového oleja, hoci podľa Ľudovíta Vašša:

„Môžeme použiť aj iný olej a na dochutenie pridáme nejakú dobrú rastlinku. Napríklad dobromyseľ, tymián, materinu dúšku, rozmarín, estragón alebo bazalku.“

Tieto rastlinky môžeme podľa chuti rôzne kombinovať, no nesmieme zabudnúť na cesnak, vďaka ktorému fermentované drienky získajú špecifickú chuť.

Viac sa o pestovaní drieňa a príprave fermentovanej zdravej náhrady za olivy dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90