Úvod Novinky Tipy z programu
Násilníka môžete odhaliť včas. Toto sú varovné signály podľa odborníčky
Násilníka môžete odhaliť včas. Toto sú varovné signály podľa odborníčky

Násilníka môžete odhaliť včas. Toto sú varovné signály podľa odborníčky

Ako sa neocitnúť v násilnom vzťahu?

„Pekná tvárička a telo nie je všetko. Treba si všímať chovanie a to, z akého prostredia ten muž je,“ radí právnička a bývalá vyšetrovateľka Sylvia Gancárová, ktorá bola hostkou Silnej zostavy.

Hádka

Odborníčka, ktorá sa špecializuje na prácu s obeťami domáceho násilia, v súčasnosti pôsobí ako vedúca intervenčného centra Slniečko v Nitre.

Teraz prijala pozvanie do Silnej zostavy, kde okrem iného poradila, ako odhaliť násilníka.

Vysvetlila, že medzi najčastejšie varovné signály patrí, ak partner tlačí na pílu. „Veľmi rýchlo chce sex, chce hneď manželstvo, bývať spolu.“

Takéto správanie napovedá, že partner má manipulatívne sklony a žena môže vo vzťahu s ním stratiť kontrolu nad vlastným životom.

„O tých varovných signáloch sa nehovorí a ženy to podceňujú. Raz mi jedna klientka povedala: ´Toľko za mnou chodil, bol všade, kam som sa pohla. Tak som si povedala, že budem mať pokoj, keď si ho vezmem.´ Ale ten pokoj nenastal,“ popísala Sylvia Gancárová.

Kľúčová je rodina

Odborníčka ženám radí, aby si všímali, ako sa ich partner správa k svojej matke.

„Tak, ako sa správa k matke, sa bude správať aj k vám,“ vysvetlila a dodala, že varovným signálom môže byť aj nevhodné správanie partnerovho otca k svojej manželke.

Domáce náslie - Silná zostava.png

„Navštevujte tú rodinu. Seďte a pozorujte, aké to tam je. Lebo to, ako sa k vám správa, je ovplyvnené láskou, tým, že si vás chce získať. Možno to na vás hrá, možno vás manipuluje. Ale tá rodina vo vnútri nič nehrá, tam to vidíte najviac.“

Celú epizódu Silnej zostavy venovanú téme násilia páchaného na ženách si môžete pozrieť v našom archíve.

Hostky Oľga Pietruchová, Sylvia Gancárová a Timea Keresztenyiova budú spoločne s moderátorkou hľadať odpovede na otázky, ako hlboko je v nás zakorenené rodovo podmienené násilie, kde sú najväčšie slabiny systému, aká je zodpovednosť štátu a prečo je dôležitá prevencia.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia