Úvod Novinky Tipy z programu
Najvyšší kríž u nás stojí tam, kde máme z celého sveta jedinečnú vodu
Najvyšší kríž u nás stojí tam, kde máme z celého sveta jedinečnú vodu

Najvyšší kríž u nás stojí tam, kde máme z celého sveta jedinečnú vodu

Na gigantickú lavičku musíte vyliezť a potom obdivujte výhľady.

Kúpele Smrdáky pomenovali podľa prameňov, ktoré doteraz rozvoniavajú po okolí a nájdete tu viac možností na nevšedné výlety aj s rodinou s deťmi trebárs na VIanoce po okolí.

Tristoročná lipa

lipa-Smrdáky-RTVS

Všetci miestni vedia, že pri kaplnke zasvätenej svätému Jánovi Nepomuckému im rastie majestátna tristoročná lipa.

Tá totiž pri kvitnutí vonia intenzívne, ako pre Slovensko v obrazoch dodala aj starostka obce Smrdáky Ingrid Tripšanská:

„Keď si človek sadne cez leto, keď je lipa košatá, tak tu načerpá silu, energiu, veď dookola vidí kus nášho krásneho Záhoria.

Možno to je dôvod, že je lipa pri kaplnke, lebo sa tu ľudia stretávali, aby si oddýchli, keď šli z poľa, z lúk, že si tu posedeli, lebo je to taký tichý strážca, svedok histórie.“

A riadny kusisko Záhoria vidno len dvadsať minút od kaplnky a stáročnej lipy, keď sa vyberiete za ďalšou dominantou.

Na gigantickej lavičke

Martin-Lidaj-RTVS

Podľa výkonného riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie Martina Lidaja sa sem oplatí prísť práve na jeseň, keď je príroda najfarebnejšia:

„Na gigantickú smrdácku lavičku je pre niektorých ľudí problém sa aj dostať vďaka jej úctyhodným rozmerom s výškou troch metrov a šírkou päť metrov."

Keď sa vám už podarí na lavičku vyštverať, uvidíte smrdácke vinohrady, samotnú obec, studničku, v diaľke veterné vrtule, ale aj zrúcaninu hradu Korlátko.

Potom výhľad na Senicu či na zrúcaninu ďalšieho hradu Branč a najmä na najbližšiu dominantu Miléniový kríž.“

Na ceste zo Smrdákov v smere na obec Rybky zrazu stojí len tak pri ceste obrovský Miléniový kríž.

Päť holubíc ako svetadielov

kríž-najvyšší-RTVS

Postavili ho pri dvetisícstom výročí narodenia Ježiša Krista, teda v roku 2000 a s rozmermi do výšky 27 metrov a na rozpätí deväť metrov je najvyšším na Slovensku.

Ďalšie naj o tejto dominante pridáva Martin Lidaj:

„Kríž ako pútnické miesto a dominanta okolia má v sebe kaplnku s rozmermi 4 x 4 metre Božieho Milosrdenstva. Vnútri sa nachádza kópia sochy svätej Faustíny.

V mieste, kde sa pretínajú ramená kríža je z prednej a aj zadnej strany umiestnený reliéf s piatimi holubicami rôznych farieb, ktoré symbolizujú päť svetadielov. Po obvode si všimnete nápis: Kristus včera, dnes, naveky.“

Jedinečné páchnuce kúpele

Smrdáky-Milan-Soukup-TASR

Tunajšie kúpele Smrdáky však poznajú na celom svete vďaka jedinečnej, aj keď páchnucej vode, ktorá účinne lieči kožné ochorenia, ale aj zápalové ochorenia pohybovej sústavy človeka.

Ako zdôraznil dermatovenerológ a odborný poradca Kúpeľov Smrdáky Ján Lidaj, typický zápach v Smrdákoch má svoj jasný pôvod:

„Ide o plyn sírovodík, ktorý sa nachádza v minerálnej sírovodíkovej vode a tie liečebné účinky vody závisia od jeho koncentrácie.“

Úžasné výhľady

lavička-Záhorie-Smrdáky-RTVS

Nikde na svete nemajú sírovodíkovú vodu s takou vysokou koncentráciou ako zdôraznil aj redaktor Slovenska v obrazoch Michal Slanička, že tieto pramene preto označujú ako slovenské mŕtve more.

Odborne Ján Lidaj účinky tejto vody vysvetlil slovami:

„Ak sa tá voda skombinuje s bahnom, tak to bahno spôsobí s tou teplotou na kĺby, že znemožní, aby sa ochladzovali krvou. Potom cítite, že kĺb, ktorý bol ešte včera stuhnutý, tak ho zrazu môžete ohnúť a pohyblivosť je voľnejšia.

Kombináciou elektroterapie alebo masáží sa zrazu človek cíti znovuzrodený a jeho pohyb je voľnejší.“

Preto sú Smrdáky na celom svete jedinečnými kúpeľmi a v ich okolí nájdete viacero zaujímavostí ako obrovskú lavičku s úžasnými výhľadmi, tak aj najvyšší kríž, o ktorých sa viac dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia