Úvod Novinky Tipy z programu
Ochorenia, ktoré ohrozujú ženy fajčiarky. Trpí telo aj krása
Ochorenia, ktoré ohrozujú ženy fajčiarky. Trpí telo aj krása

Ochorenia, ktoré ohrozujú ženy fajčiarky. Trpí telo aj krása

Ženy fajčiarky si zvyšujú riziko vzniku gynekologických ochorení a starnú rýchlejšie.

Je všeobecne známe, že fajčenie spôsobuje množstvo zdravotných problémov a chorôb. Dôvodom je 90 škodlivých zložiek, ktoré obsahuje jedna cigareta. Až 80 z nich predstavujú karcinogény.

Najčastejším ochorením fajčiarov je rakovina pľúc. Existujú však ďalšie choroby, ktoré ohrozujú ženy závislé od nikotínu.

Hostkou v relácii Dámsky klub bola gynekologička Radmila Sládičeková. V diskusii rozprávala o ženských zdravotných komplikáciách spôsobených fajčením. Celý rozhovor nádejte aj v archíve RTVS.

Riziká fajčiarok

Ochorenia, ktorými sú fajčiarky ohrozené výraznejšie ako nefajčiarky sú:

1. Rakovina prsníka

Fajčenie zdvojnásobuje riziko rakoviny prsníka. „Vo všeobecnosti, máme asi 13% riziko, že sa u nás v priebehu života vyvinie rakovina prsníka,“ vysvetľuje doktorka Sládičeková.

Riziko je ovplyvnené aj ďalšími faktormi. Môžu nimi byť genetická predispozícia, rodinná anamnéza alebo užívanie iných škodlivých látok. Fajčenie nie len toto riziko znásobuje, ale aj znižuje účinnosť liečby. Ženy fajčiarky, ktoré už trpia onkologickým ochorením majú horšie výsledky v liečbe.

2. Ovplyvňovanie hormonálneho systému

Fajčenie priamo vplýva na hormonálny systém ženy, čím súčasne ovplyvňuje ovuláciu a môže spôsobovať ťažkosti s otehotnením.

3. Tehotenský diabetes

Ženy fajčiarky, ktoré nevedia cigarety vzdať ani počas tehotenstva majú zvýšené riziko vzniku tehotenskej cukrovky. „A s tým sú spojené ďalšie riziká pre plod,“ varuje gynekologička Radmila Sládičeková. V tele dochádza k nižšej produkcii inzulínu, čím sa zvyšuje riziko vzniku tohto ochorenia.

4. Cievne ochorenia a antikoncepcia

Ženy užívajúce antikoncepciu sú ohrozené vznikom trombózy . Antikoncepcia má priamy vplyv na zrážanlivosť krvi. V kombinácii s fajčením, ktoré spôsobuje zužovanie ciev predstavuje nebezpečné riziko.

Mnohé ženy motivuje k odhodeniu cigaretovej krabičky krajší vzhľad. Fajčiarky mávajú sivú pokožku, zvýšenú tvorbu vrások, žlté ruky či nechty. Podľa slov gynekologičky, krása je pre ženy častokrát dôležitejší motivátor ako zdravie.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia