Úvod Novinky Tipy z programu
Rešpekt pred smrťou má každý. Kedy je čas vyhľadať pomoc?
Rešpekt pred smrťou má každý. Kedy je čas vyhľadať pomoc?

Rešpekt pred smrťou má každý. Kedy je čas vyhľadať pomoc?

Kedy je strach zo smrti už témou pre psychológa?
Podľa psychiatričky Andrey Heretikovej Marsalovej by sme sa rozprávaniu o smrti nemali vyhýbať. Vedomie, že na svete nebudeme večne môže človeku pomôcť žiť dni plnohodnotnejšie . „Žiť akoby so smrťkou na ramene môže život obohatiť,“ hovorí doktorka Heretiková Marsalová.

Rešpekt má každý

Každý sa občas ocitne v situácii, kedy sa zamýšľa nad smrťou viac ako inokedy.  Strata blízkych , opatrovanie starších príbuzných, ochorenia  či spoločenské tragédie sú obdobia, ktoré nám prinášajú negatívne až úzkostné pocity.  Všetko má však svoje hranice. Neustále a obsadantné premýšľanie nad smrťou je už otázka zdravia. 

depresia-psychika

„Všetci máme rešpekt zo smrti, všetci vieme, že to je naša jediná istota,“ vraví psychiatrička Andrea Heretiková Marsalová. Mať rešpekt pred umieraním je úplne v poriadku a prirodzené. Pozornosť treba zvyšiť, ak strach prevyšuje mieru únosnosti. V takom prípade je čas vyhľadať odbornú pmoc psychiatra alebo psychoterapeuta.

Kedy je vhodné vyhľadať odbornú pomoc?

Problém nastáva, ak spozorujeme, že elán a radosť zo života nahrádzajú myšlienky na umieranie. Strach začína obmedzovať každodenné fungovanie a navodzuje úzkostné stavy.

Skutočná príčina zhoršujúceho sa psychického stavu niekedy nemusí byť zjavná. „Mnohé úzkosti, panické ataky, všeobecná úzkostná porucha alebo aj obsedantné príznaky môžu skrývať strach zo smrti,“ vysvetľuje psychiatrička.

Cieľom každej psychologickej pomoci je nájsť podstatu problému . „Proces terapie si môžeme predstaviť ako lúpanie cibule. Ideme stále viac do hĺbky a v tej hĺbke možno zistíme, že je tam strach zo smrti.“

Pomôcť môžu aj blízki , ak spozorujú varovné signály . Všimať si treba najmä zmeny v správaní. Osoba trpiaca silným strachom môže byť viac melancholická, vytráca sa z nej záujem a radosť, prevažujú pochmúrne nálady. U detí si môžeme všimnúť aj zhoršenie prospechu v škole.

Pomoc odborníka je potrebná aj v prípade smrti blízkeho . V takto náročnej situácii je nevyhnutné vyhľadať podporu, ktorá nás sprevádza na ceste k vyrovnaniu.

Viac na tému strachu zo smrti si môžete pozrieť v odvysielanej časti Dámskeho klubu v archíve RTVS .


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia