Úvod Novinky Tipy z programu

Vedeli ste, na čo sa v minulosti používal cesnak? Na varenie, ani jedenie to nebolo

Táto tradičná slovenská ingrediencia vás môžu ochrániť.

Vedeli ste, na čo sa v minulosti používal cesnak? Na varenie, ani jedenie to nebolo

Máte radi cesnak a používate ho do varenia? Celá nová časť relácie Veľkou lyžicou sa točila okolo tejto ingrediencie, ktorá dodáva chuť, je aromatická, ale veľmi zdravá. V minulosti sa však cesnak používal aj úplne inak.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Moderátorke Octavii McKenzie to ozrejmila etnologička Katarína Nádaská: „Cesnak je veľmi vzácnou plodinou. Na Slovensku sa v rámci tradičnej kultúry vešal na krk ľuďom, ktorých mátala alebo gniavila mora alebo mali pocit, že ich chodí vysávať upír.“

Velkou Lyzicou

Vysvetlila aj to, prečo to bol práve cesnak. „Tu bola použitá mágia podobnosti. Podobné riešim podobným. Filmoví upíri sú väčšinou krásne tajuplné bytosti, ale jeho slovenská podoba bola, že bol nemŕtvy. Ten, ktorý zomrel a predsa žil, aby škodil. Vstával z hrobu a vôbec nevyzeral príťažlivo. Hovorilo sa o ňom, že páchne, preto sa používal cesnak.“

Ako spomenula etnologička, používali ho počas magických dní. „Jedným z nich bola štedrá večera. Prvý chod je na veľkej časti Slovenska med, cesnak a oblátka alebo kúsok chleba. Aby boli všetci zdraví a nemátali ich démoni. Počas stričích dní gazdovia natierali okná strúčikom cesnaku, lebo verili, že cesnak bude odpudzovať bosorky,“ dodala.

Reláciu môžete sledovať v nedeľu o 18.15 na Jednotke, ale aj v našom archíve.

25 50 75 90