Úvod Novinky Tipy z programu
Pozor na romantických online podvodníkov. Takto ich odhalíte
Pozor na romantických online podvodníkov. Takto ich odhalíte

Pozor na romantických online podvodníkov. Takto ich odhalíte

Psychologička Zuzana Juráneková radila v Dámskom klube, ako nenaletieť internetovým podvodníkom.

Na jar kvitnú kvety, ale aj láska. Mnohým sa jarné slnečné obdobie spája s romantikou. Pozor však na to, aby ste sa nestali obeťou romantického podvodníka.

Počas minulého roka sa na linku pomoci obrátilo viac ako 400 žien, ktoré zažili online podvod z lásky. „Vnímame, že od pandémie tendencia online podvodov výrazne stúpa,“ uviedla psychologička Zuzana Juráneková.

Zaľúbený pár pri valentínskej večeri

Na čo si dať pozor

Príbehy online podvodníkov spája niekoľko spoločných čŕt. Vystupujú ako dôležité osoby s prestížnym povolaním. Identifikujú sa ako lekári, armádni vojaci, vedúci firiem, či úspešní podnikatelia.

Počas spoznávania odhalia svoj ťažký životný príbeh, ktorý je emočne silný. „Stratili svoju manželku, ktorá podľahla ťažkej chorobe a mali strach, že sa už nikdy nezaľúbia, že už nikdy nebudú cítiť práve to, čo cítia k tej žene,“ uvádza psychologička.

Podvodníci komunikujú veľmi intenzívne a reagujú veľmi rýchlo. Ženu sa snažia presmerovať na inú komunikačnú sieť, v ktorej získajú ďalšie osobné informácie. „Pracujú na tom, aby komunikácia bola veľmi emocionálna, veľmi intenzívna, aby pocit zamilovania prišiel veľmi rýchlo,“ upozorňuje Zuzana Juráneková.

christina-wocintechchat-com-CmvA0xCDfC8-unsplash.jpg

Ženy zmätie to, ako sa k nim podvodníci správajú. Dlhšiu dobu pracujú na budovaní vzťahu, ktorý pôsobí naozaj dôveryhodne a romanticky. To, na čo sa môžu ženy zamerať pri spoznávaní nových partnerov na internete je intenzita ich komunikácie. „To, na čom stavajú je, aby to bolo intenzívne. Aby sa intenzívne stali súčasťou vášho života a cielia na tie najprirodzenejšie potreby,“ hovorí psychologička.

Peniaze pýta postupne

V komunikácii sa nakoniec objaví otázka peňazí. Podvodníci sa často predstavujú ako cudzinci. Takto môžu pýtať peniaze napríklad na letenku. Na začiatku to nebývajú veľké sumy, pri ktorých by ženy veľmi váhali.

„Túžba, že mu požičiam peniaze na letenku, aby sme sa konečne stretli je prirodzená. Potom je tam ale riziko, že neskončí pri prvej platbe. Tlak sa bude zvyšovať a aj tie čiastky budú narastať,“ varuje psychologička Zuzana Juráneková.

Pre romantického podvodníka je výhodné vo vzťahu zotrvávať, preto nezvykne vzťah ukončiť ani vtedy, keď mu žena peniaze nepošle. Využíva rôzne citové manipulačné taktiky na to, aby od ženy získal, čo chce. V niektorých prípadoch však môže prísť aj k vydieraniu. Aj preto je dobré zvážiť, o aké fotografie sa s nádejným partnerom podelíme.

Celý rozhovor so psychologičkou Zuzanou Juránekovou nájdete v archíve Dámskeho klubu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia