Úvod Novinky Tipy z programu
Domácnosť bez odpadu: Moderný životný štýl alebo návrat k pôvodnému?
Domácnosť bez odpadu: Moderný životný štýl alebo návrat k pôvodnému?

Domácnosť bez odpadu: Moderný životný štýl alebo návrat k pôvodnému?

Javí sa ako moderný životný štýl. Dali sme mu anglické pomenovanie a pripisujeme mu nové hodnoty.

Je naozaj „zero waste“ novodobým štýlom? Ak sa obzrieme do minulosti, zistíme, že kedysi takto vyzeral bežný život.

Životný štýl „zero waste“ je akýmsi návratom do čias pred vypuknutím masovej výroby a spotreby. Jeho myšlienka sa však rozhodne zrodila v súčasnom svete ako reakcia na znečisťovanie životného prostredia.

Odpad.jpg

Domácnosť bez odpadu je skôr jednoduchší spôsob života, ktorý bol v minulosti úplne bežný. „Je to úplné retro. Prvá „zero wasterka“ bola moja starká,“ hovorí edukátorka životného štýlu "Zero waste" Dana Moderdovská.

V súčasnej konzumnej spoločnosti sa nám zdá táto idea nereálna. Ako hovorí Dana Moderdovská, spĺňať ju úplne ani nie je možné. „Ak by sme chceli byť stopercentní, tak stopercentne to samozrejme nejde, ale chceme sa o to snažiť,“ vysvetľuje.

Dôležitá je snaha nevytvárať viac odpadu, ako je nutné. Zdá sa nám to možno nemožné, ale existuje niekoľko spôsobov, ako to na to. Netreba byť až tak prísny, ale dôležité je uvažovať o svojich možnostiach. „Treba sa pozrieť na to, čo zvládnem ja a členovia mojej rodiny, aby sme eliminovali odpad,“ hovorí.

Prvé kroky môžeme urobiť úplne jednoducho. „Ísť už nakupovať s tým, že mám nákupný zoznam, lebo veľmi radi od neho odbočujeme. Mať zoznam a rozmýšľať, koľko toho potrebujem,“ vysvetľuje edukatórka Dana Moderdovská.

Ak vás o tejto téme zaujíma viac, odvysielanú epizódu Dámskeho klubu nájdete v archíve RTVS.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia